Oppskriften på God Norsk Påskefeiring er som følger: ett nett appelsiner, en jumbopakke Kvikk Lunsj, evinnelig bakglatte ski evt. klabbete klisterføre, et stykk hytte/leilighet som er litt for liten, legg til familie/venner og rør godt. Tilsett påskekrim etter behov. Det er på mange måter en suksessoppskrift, men om man ønsker noe nytt (eller bare en påske med en litt annen vri) kan vi i Spillpikene anbefale en stor dose gaming. Men hvilke spill passer inn i påskeretten?
Etter en noe (les: særdeles) overfladisk analyse av Norsk Påskeunderholdning kom vi fram til at det viktige med krimmen (om det er på film, i bøker, på NRK eller på TV2) er at det er en sjanger som oppmuntrer til fellesskap. Samtalene av typen: «Hvem tror du morderen er? La du merke til hvordan han så på sin søster? Hørte du hva hun mumlet til butleren?» gjør det mulig å dele opplevelsen. Helst på tvers av aldersgrupper og uten behov for forkunnskap. Så, for å finne de Gode Påskespillene går vi da etter de samme kriteriene; flerspiller muligheter, ikke aldersbestemt og tilgjengelig for alle (altså både noobs og leets).
Kristines anbefalinger, for byferie
Jeg liker byferier. Og med byferie så mener: ferier der jeg ikke drar fra byen jeg bor i. Det er betydelig mindre press for korrekt skismørning, og siden siden jeg bor et (noe langt) steinkast fra polet trenger jeg heller ikke bekymre meg for rasjonering av godene. I denne påskesettingen anbefaler jeg følgende:
Guitarhero/Rockband/Rockstar: Ingen overraskelse at denne kommer på listen, men det er virkelig få spill som gjør det så lett å få med seg folk som denne klassikeren. Det skyldes ikke bare en god design ide («Kan man lage et spill ut av spille luftgitar?»), men at erfarne og nye spillere kan leke seg side om side. Muligheten for at den individuelle spilleren setter nivået, heller enn spillet, gjør dette intuitive designet meget inkluderende. Etterhvert som alkoholnivået begynner å stige øker også vanskeligheten i å koordinere rytme, syn og fingre – så man kan også se fram til nye og uante utfordringer i spillet etterhvert som kvelden går. Funker særlig bra som by-påske-spill siden det krever endel utstyr som ellers er vanskelig å få med seg i ryggsekken.
Personlig skal jeg nok dedikere endel tid til Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations, som er både flerspiller og i likhet med andre mash-em-ups kan spilles av enhver person som evner å hamre avgårde på kontrolleren. Men hvorvidt det fungerer som et Påskespill (jmf kriteriene over) avhenger mer av mine potensielle medspilleres toleranse for a) at jeg kommer til å sitte med Konoha Headband hele tiden og b) at uavhengig av story og powerlevel vil jeg alltid, alltid, alltid foretrekke Kakashi. <3
Marens anbefalinger, for hytteferie
Jeg er vokst opp med familieturer i påska, så for meg passer brettspilling og påske veldig godt sammen. Derfor er det bare brettspill jeg skriver om denne gangen! Ubongo 3D ble mitt nye favoritt-brettspill etter bare én gangs gjennomspilling. Det kan ha noe med at jeg vant hver eneste runde, forøvrig var jeg nok litt uheldig med mine medspillere (loosers! Neida, jeg er så glad i dere). Dette minner om Tetris i 3D, hvor du i praksis får utdelt 3-5 brikker for å sette dem sammen til en kompakt figur som skal holde seg innenfor rutene på en pappbrikke. Man kjører flere runder med bygging, og poenget er at man kappes om å klare sin «hjernenøtt» før timeglasset renner ut. Brikkene er nydelige, pappbrikkene er illustrert med inspirasjon fra en slags afrikanske strektegninger, og man kan velge en enkel og en vanskelig variant.
Byggespillet Bandu passer også fint til påske, både om man vil spille det etter reglene eller om man bare vil bygge usannsynlige tårn av de elskelige brikkene. Kortspillet Munchkin passer overraskende nok både for noobs og leets (se hva jeg skrev om Munchkin etter påska 2011). Det er ikke så nøye om ikke alle tar rollespillreferansene, alle (som har lært seg engelsk) elsker the Boots of Butt-Kicking og the Chainsaw of Bloody Dismemberment.
Det kan være verdt å sjekke ut Ingeniørspillet, enten om dere er selvtorturister og klarer å flire av de vanskelige spørsmålene, eller om dere er teknoentusiaster med ingeniørutdannelse. Og da er egentlig det meste sagt, bortsett fra at det er svært likt kunnskapsspillet Trivial Pursuit. I Ingeniørspillet kan dere få spørsmål som:
- Hva er formelen for flussyre?
- Hvorfor er Bézier-kurver viktige for grafisk design?
- K. Krøyer ble i 1964 nektet patent i Tyskland på en metode for å heve skipsvrak fordi den allerede var beskrevet i et Donaldblad. Hva var metoden?
Men ok da. Hvis du likevel får tid til å spille litt dataspill, så kan du jo sjekke hva alt pratet om Journey har dreid seg om, og kanskje også Dear Esther i samme slengen. Etterpå er du så mye bedre rustet til å mene ting i diskusjoner om hva som definerer spill, og om kunstspill er en sjanger i seg selv. Hvis jeg hadde hatt mer tid i påska, skulle jeg, som den eventyrspill-entusiasten jeg er, definitivt sjekket ut Yesterday.
Stines anbefalinger, for ymse anledninger
Det er sikkert over 15 år siden sist gang min påske dreide seg om Kvikk Lunsj, skiturer og appelsin, så hyttepåske er med andre ord ikke helt min greie. De siste årene har påsken som regel blitt tilbragt i den byen jeg bor i – eller på tur for å besøke folk jeg ikke har sett på en stund. Men tenk, i år får jeg faktisk gjort begge deler! Jeg begynner påsken med byferie, noe som åpner for sosial spilling á la Rayman Origins, Rockband/Guitar Hero og de gode gamle brettspillene.
Tidligere har jeg anbefalt The Settlers of Catan, som jeg synes egner seg godt som påskespill. Nylig har jeg imidlertid også fått prøve meg på Carcassonne som, ihvertfall i mine øyne, er enda enklere. Det mest kompliserte med hele spillet er egentlig poengsummeringen. Spillet går for det meste ut på at man skal bygge veier, klostre og byer. Hver spiller får en bunke med kort, som man skal legge ut ett av i hver runde. Alle har også et visst antall brikker (formet som små mennesker) som man må legge på ulike steder for å få poeng. Stedene brikken legges på avgjør hva slags rolle denne får; plasserer man den f.eks på en vei er det en røver, står den i en by er det en ridder.
Når alle spillerne har brukt opp kortene sine, skal poengene summeres, og man får en endelig vinner. Siden spillet bare varer et visst antall runder, og fordi man ikke teller absolutt alle poengene før helt til slutt, kan det av og til være en stor overraskelse hvem denne vinneren faktisk er.
Men det blir som sagt ikke bare bypåske på denne Spillpiken. Et par dager av påskeferien skal nemlig brukes til reising; noe som alltid innebærer store doser stress, irritasjon og venting. Hva er vel bedre da enn å koble av med litt spilling? Et spill jeg har brukt mye som tidsfordriv det siste året er Wind-up Knight (til Android og iOS). Det finnes en gratisversjon, spillet ser bra ut, har enkelt gameplay og en gradvis stigende vanskelighetsgrad.
Foretrekker man derimot litt roligere saker, er spill av typen puzzle/pek-og-klikk alltid en slager. En evig personlig favoritt er Broken Sword: The Shadow of the Templars, som har blitt gitt ut til både Nintendo DS og iOS i senere tid. Ellers kan vel spillene i Professor Layton-serien trygt anbefales til de som liker hjernegymnastikk. Jeg har riktignok ikke fått spilt det selv enda, men jeg tar også sjansen på å anbefale Ghost Trick: Phantom Detective. Mulig det blir med meg på hjemturen?
God påske til deg, fra Spillpikene!