Hvordan rekruttere flere kvinner til spillmediet

En betingelse for at vi skal få et spillfelt som frembringer de aller dyktigste spillskaperne og spillkritikere, er et mangfold av stemmer. Kvinners stemme bidrar til et slikt mangfold, og vi behøver flere kvinner som skaper og mener noe høyt innenfor spill.

Så..hvordan få flere kvinner inn på spillfeltet?

Jeg har noen forslag, og de er ikke kontroversielle. For det første dreier det seg om å trekke til seg kandidater. Og for det andre handler det om å minske hindre for at kandidatene snur seg vekk:

 1. Fremhev og synliggjør positive kvinnelige forbilder som allerede befinner seg på feltet
 2. Gi god, gammeldags ros og oppmuntring når det er fortjent både ved inngang og på veien gjennom karrieren spillfeltet
 3. Hvis bordet er fullt av menn, eller nesten fullt, gjør plass til en kvinne
 4. Argumentér så ofte du kan for at også kvinnelige stemmer er viktige i meningsytringer om spill
 5. Ta avstand fra spill(u)kultur som rakker ned på kvinnelige spillere
 6. Ikke bidra til å forsterke inntrykket av en bransje av og for menn gjennom å repetere reklame og synspunkter som fremmedgjør kvinner. Husk å teste ved å “bytte ut” kvinnen med en mann i den aktuelle settingen. Jade Raymond er flere ganger blitt omtalt som “babe”, men hvor relevant er egentlig utseendet hennes for den jobben hun har? Se “Ville du ha gitt denne dama 2,9 milliarder?” hos pressfire.no, og tenk etter om artikkelen ville vært vinklet på samme måte om det hadde vært en mann.
 7. Respekter ytringer fra kvinner, på samme måte som du respekterer ytringer fra menn. Personangrep er det motsatte av å vise respekt, hold deg til saken.

Hvis det var noen som lurte: Disse forslagene vil komme ikke bare kvinner til gode, men menn også. Og alle punktene kan lett gjøres om til en liste for å skape bedre betingelser for mannlige spillskapere/kritikere/etc på spillfeltet ved å bytte ut “kvinne” med “mann”. Men det er nå en gang flest menn på dette feltet fra før.

“Den nyeste Nintendo 3DS XL er gigantisk, altså!”

De syv punktene i praksis

Under vil jeg vise at Spillpikene både i samarbeid og enkeltvis i praksis har etterlevd mange av de syv punktene, opp gjennom tidene. Bli gjerne inspirert!

1. Fremhev og synliggjør positive kvinnelige forbilder:

Nevnte jeg at Spillpikene er den kanskje ultimate synliggjøringen av oss selv som kvinnelige spillere? Og at vi er stolte av det. Her kan du lese om masteroppgaven min om kvinnelige spillere. For heltinner i spill, se for eksempel “Digitale spillpiker” av Hedvig. Vi har hatt flere intervjuer med kvinner som spiller. Utenfor bloggen skrev jeg “En kommentar om museflettene” hos spillverket.no (pass på å få med deg side 2 med liste over levende forbilder). For deg som synes papir er ok, se dobbeltsiden jeg hadde i Adressa 24.03.10 (“Prinsesser med bein i nesa”), og sjekke ut høstens utgave av det nye sakprosamagasinet for ungdom, Faktafyk. I Faktafyk har jeg skrevet en liste med både fiktive og sprell levende spill-heltinner (i tillegg til utdrag fra boka Dataspill).

Man skal ikke undervurdere betydningen av synliggjøring. For eksempel bloggeren på DINK – Dual Income, No Kids, sier at “fortsatt så nøler jeg litt med å proklamere mine fritidsinteresser til fremmede og kollegaer. ” Hun skriver hun er lei av å måtte forklare og unnskylde. Synliggjøring og fremheving av spilling som en rik fritidsinteresse, skal man ikke kimse av.

Og så benytter jeg anledning til å nevne noen flere kvinner i spillverdene her: Man må selvsagt ikke glemme at Ravn Studio ledes av to dyktige damer, og at Ablemagics gründer heter Nina. Det finnes kvinnelige spilljournalister både hos NRK Filmpolitiet, Spill.no, Gamereactor og hos Gamer.no. Jeg har ikke fullstendig oversikt per i dag, så gi meg gjerne tips om flere kvinnelige spillskribenter. Og så har vi selvsagt bloggere, som Spillvev og Stjernesøkerens Smutthull. Alle kvinnene vi refererer til på spillpikene.no, refererer vi til fordi de fortjener det.

2. Gi ros og oppmuntring

Spillpikene støtter hverandre. Jeg er så glad for å få konstruktive innspill på innlegg jeg skriver, fra jenter jeg stoler på. For meg har det hele tiden vært en fryd å få være med på alt fra å dyrke frem spirende skribenter, til å foreslå små justeringer som skiller veldig godt fra særdeles godt. Det handler ikke om å gi ukritisk ros, det handler om støtte og tillit. La meg også legge til at som spilljournalist gjennom tidene har jeg alltid blitt møtt med respekt fra de forskjellige spillredaktørene jeg har hatt. Dere vet hvem dere er, mine gamle redaktører: fortsett sånn!

3. Gjør plass til en kvinne

Vi startet som fire Spillpiker, og etter en periode hvor vi har vært både to og tre er vi nå fire faste bloggere og en fast gjesteblogger. Flere gjestebloggere har vært innom gjennom tidene, og du som kvinnelig spiller og spill-mener er fortsatt velkommen til å gjesteblogge!

4. Argumentér for at de kvinnelige stemmene er viktige

Dette innlegget er et eksempel på slik argumentering, men her kan vi sikkert alltid bli bedre. Kanskje vi burde utfordre det etablerte spillkritikerkorpset mer på dette? Kanskje vi burde spørre Spillkritikerlauget hva de gjør for å rekruttere flere kvinnelige spillskribenter? Er den norske spillbransjen moden nok til å bli utfordret på rekruttering av flere kvinner? (se også punkt 1, andre avsnitt).

“Hvis du synes det lages for få spill av den typen du liker, hvorfor ikke lage flere selv?” “Joda, men nå skal jo FunCom lage et lego-spill, så da venter jeg litt og ser.”

5. Ta avstand fra spill(u)kultur

Dette forsøker vi bl.a. å etterleve gjennom å bidra til en god kultur i kommentarfeltene våre,  og opptreden generelt. Les Kristines innlegg: “Trakassering som spill(u)kultur“.

6. Ikke bidra til å fremmedgjøre kvinner

Les Stines innlegg “Hva skal vi med kvinnelige spillkarakterer“, hvor hun (og mange i kommentarfeltet) gir uttrykk for en slik fremmedgjøring i møte med mange fremstillinger av kvinner i spill. Hun foreslår i ingressen at veien å gå for forbedring kanskje er å gi plass til flere og mer interessante kvinnelige karakterer (figurer) i spill. Det siste synes imidlertid å gå mange av de kritiske kommentarene hus forbi, men dem om det!

7. Respektér ytringer fra kvinner

…på samme måte som du respekterer ytringer fra menn. Jeg vil tro at jeg allerede har svart indirekte på dette punktet, men også her kan vi alltid bli bedre. Dette punktet kan være lite håndfast, og det er enklere å peke på det når noen trår feil. Et eksempel på det jeg vil kalle personhets som går spesielt hardt utover kvinnelige  spilljournalister, er i denne lista hos spillborring. Når en skal vurdere noens kompetanse, er det like relevant å bringe inn en spilljournalists avkom, som det er å bringe inn musikkanmelderens mange barn fra forskjellige forhold, som det er å bringe inn filmanmelderens kommende giftemål. Det har ingenting med saken å gjøre. Apropos “testen” jeg tidligere nevnte der en bytter ut kjønn, hvilket kjønn leste du underbevisst i setningen om  spilljournalist/musikkanmelder/filmanmelder?

Spillpikene i et nøtteskall

På et vis handler Spillpikene for meg aller mest om synliggjøring av kvinnelige spillere. Men også om mange andre ting, selvfølgelig. Om spillkultur, kreativitet, humor og skaperglede. Om alt fra spillforskning til nostalgiske barndomsminner. Om alt som er positivt ved spillkulturen, uten at vi er redde for å kritisere den.

Felicia Day og The Guild skal få lov til å avslutte dette innlegget, med “I’m the  One That’s Cool“. Hør, “Geek is the new chic”:

Hva mener DU skal til for å rekruttere flere kvinner til spillmediet, både som spillskapere, spillformidlere og spillkritikere?

5 thoughts on “Hvordan rekruttere flere kvinner til spillmediet

 1. Pingback: Engasjer deg i spill som medium! « Spillvev

 2. Maren!
  Synes du har fått med mange gode poeng her. Har ikke annet forslag enn å tilføye Spillpikenes eget motto: DO, DIE, RETRY

  Takker ellers for fine ord, de varmet :)

 3. Qystein on

  Enig i det du fronter her, men punkt 3.. “Gjør plass til en kvinne”.
  Først sier du: “Hvis bordet er fullt av menn, eller nesten fullt, gjør plass til en kvinne”
  Litt sener, under samme punkt leser man:
  “Flere gjestebloggere har vært innom gjennom tidene, og du som kvinnelig spiller og spill-mener er fortsatt velkommen til å gjesteblogge!”

  Har du gjort plass til en mann?

  • Hei Qystein, du har rett i at om vi skal følge den regelen for Spillpikene isolert sett, så burde vi oppfordre mannlige bloggere til å bidra. Bare så det er sagt: fra vi startet har vi aldri fått en henvendelse fra en mannlig potensiell gjesteblogger, og vi har heller aldri snakket om at en mannlig gjesteblogger er uaktuelt. Men vi har heller aldri oppfordret spesielt til det.

   Vi har valgt å se Spillpikene i et litt større perspektiv, nemlig som en bitteliten blogg som skiller seg ut fra en hel del andre norske spillkritikk-kanaler på den måten at vi består av kvinner. Jeg tror faktisk vi gjør rett i å se Spillpikene i et slikt perspektiv, noe annet hadde kanskje vært litt vel navlebeskuende. Vi er ikke SÅ viktige at ikke leserne våre følger med på andre spillmedier i tillegg :) Altså at vi inngår i en større kontekst.

   Synes du, eller andre som leser dette, at vi burde oppfordre menn til å gjesteblogge hos oss? Er åpen for innspill her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *