Det kan virke som bibliotekene igjen er en viktig møteplass for det sosiale, det kulturelle og informative. Eller har jeg endelig innsett bibliotekets rolle og blitt en av dem som har skjønt det?
Brettspill på biblioteket
I anledning Nordic Game Day ble jeg hyret inn av Deichmanske Bibliotek for å holde en brettspill-workshop. Jeg synes dette var et utrolig bra arrangement, fordi jeg både liker å lage ting og å spille brettspill. Å få gjøre begge deler på en gang var som en drøm som ble virkelighet.
Jeg ledet arrangementet sammen med samboeren min og vi var begge supergira på å lage spill sammen igjen. Problemet var at vi hadde for store ambisjoner i forhold til tiden vi hadde til rådighet – såkalt overscoping. Som er det første vi sier til nye utviklere at de ikke må gjøre. Hva skjer med det? Vi skisserte et overdådig paleontologi-spill i verdensrommet og da vi skulle spille det innså vi at vi trengte flere hundre regler og action-cards. Så vi skisserte like godt et par andre alt for store idéer..
Heldigvis for oss var de som deltok mer fornuftige og vi fikk spille tre flotte og morsomme spill! Det ene var et rollespill som foregikk på en videregående skole (high school), det andre var et spill hvor spillerne måtte jobbe sammen for å motarbeide en katt som ville bestemme hva som skulle være på TV(!). Det tredje spillet var nær overscoping, men fungerte å spille til tross for en del imba moves. Det var skikkelig morsomt med romvesen, blekkspruter og pirater!
Lei deg for at du gikk glipp av brettspill-workshop? Da har jeg en gladnyhet! Vi skal arrangere workshop igjen 13. februar! Sett av datoen i kalenderen!
Spillkunnskap på Drammen bibliotek
Dataspill er nå en del av innkjøpsordningen til norske biblioteker og på grunn av dette trenger bibliotekarer også kunnskap om spill, i tillegg til bøker, internett, og film. Jeg ble kontaktet av Drammensbiblioteket som ønsket å holde et kurs for sine bibliotekarer. Det synes jeg hørtes veldig flott ut! Det er stort spenn i typer folk som jobber på biblioteket, og mange er ikke det minste interessert i dataspill.
Heldigvis har vi den rake motsetningen, Trude Westby, som er gamebrarian ved Westedals. Hun og Tobias Staaby var også forelesere på dette arrangementet. Trude tok for seg bibliotekarsiden og ansvarsroller. Tobias er lærer på Nordahl Griegs Videregående og bruker dataspill som The Walking Dead i forelesninger. Han bruker blant annet situasjonene i The Walking Dead for å belyse etikkspørsmål. Fikk lyst til å sette meg tilbake på skolebenken gitt!
Det var svært sprikende kunnskap om dataspill i Drammen. Jeg hadde et foredrag om dataspill generelt; ulike roller, finansiering, størrelser på ulike spill (fra indie til AAA), opplevelser rundt dataspill og hvordan dataspill kan fortelle historier. Da de selv skulle få spille litt av Among the Sleep lyste frykten ut av øynene deres. Og det var ikke fordi de visste at det er et skrekkspill. Ingen ville spille. Til slutt var det en modig dame som våget seg frem, og jeg viste henne hvordan man klatrer, åpner ting og drar i skuffer.
Da Tobias trakk frem The Walking Dead var det han som styrte mens bibliotekarene tok avgjørelser, og da var det med en gang mye enklere! De ble engasjerte og interesserte, noe som var veldig hyggelig å se. Samtidig kom Tobias sitt poeng om at læring må tilpasses publikumet godt frem!
Vi laget alle et opplegg som kan brukes på flere biblioteker rundt om i landet og jeg er spent på å høre hvordan det går.
Stå på, alle bibliotekarer! Dere er hverdagshelter!
Fantastisk. Jeg sendte dere nettopp en mail, og så ser jeg dette like etterpå. Godt jobba! 😀
-Bibliotekar fra Tønsberg
Hei!
Oi, det var jo kjempepassende! Så flott at dere også skal ha et slikt opplegg 🙂 Takk for at du kontaktet oss!