Det er stor uenighet om forskjellsbehandling av kvinnelige spillere egentlig utgjør et problem. Rapporten «Bug or feature? Seksuell trakassering i online dataspill» viser hvorfor uenigheten oppstår og hvilke konsekvenser forskjellsbehandlingen har for spillpiker.
Tittelen på rapporten spiller på den kjente responsen «Its not a bug, its a feature». På samme måte som designere omskriver defekter til å være positivt, forklarer mange spillere seksuell trakasserende oppførsel på samme måte. Mens noen mener at trakasserende språk og væremåte er et problem (bug), mener andre at den politisk ukorrekte framferdslen er en del av spillopplevelsen (feature).
Jeg (altså Spillpike Kristine A) har det siste året jobbet med et prosjekt om seksuell trakassering i online dataspill. Rapporten er endelig ferdig og har en rekke spennende funn om hvordan seksuell trakassering i onlinespill oppleves og forklares. Basert på medieanalyse, spørreundersøkelse og dybdeintervju har vi undersøkt hvordan kjønn, spill og seksuell trakassering henger sammen.
Her er noen av hovedfunnene:
- Spillsamfunnet er delt i spørsmålet om hvorvidt seksualisert språkbruk er problematisk, og om hvorvidt det virker trakasserende. Halvparten av respondentene har reagert på bruk av på skjellsord som ”hore”, ”homo”, ”fitte” og ”svarting”. Den andre halvparten har ikke reagert på slik språkbruk
- Spill konstrueres som noe separat fra ”den virkelige verden” med egne normer og omgangsformer. Slik forklares den trakasserende språkbruken som en del av spillet som ikke får konsekvenser i den virkelige verden. Samtidig opplever andre spillere trakassering som også får konsekvenser offline.
- En konsekvens av seksuell trakassering i spill er en fortsatt kjønning av dataspill som en «guttegreie» der kvinner i mindre grad kan uttrykke eget kjønn uten frykt for sanksjoner. Halvparten av våre respondenter har holdt skjult informasjon om kjønn og/eller seksualitet for å unngå trakasserende oppførsel.
- Seksuell trakassering i spill skiller seg fra annen netthets ved at det blir sett som en iboende del av spillopplevelsen av mange spillere.
Les rapporten «Bug or feature? Seksuell trakassering i online dataspill» her.
Det vil komme flere bloggposter de neste ukene som tar for seg ulike funn og tema som rapporten berører. Er nysgjerrig på hvordan våre funn stemmer med deres opplevelser og tanker. Hva synes dere var spennende? Uventet? Hva trenger vi å vite mer om?
Jeg vil også benytte muligheten til å takke Spillpikenes lesere som har hjulpet prosjektet ved å delta eller dele spørreundersøkelsen, og som inspirerer til å jobbe videre med tematikken.
Kommenterer litt om det er greit. Beklager om det blir litt rotete. Dette er tross alt bare et lite kommentarfelt. ^^;
Jeg synes det er litt uheldig at Sarkeesian og Quinn/Valkenburg får så vanvittig mye oppmerksomhet når det kommer til temaet da begge har kontroversielle opprinnelser, og bruker selv løgner og antennbare kommentarer i media. Mye av hatmeldingene de får er fra anonyme brukere på sider som 4chan og twitter, og det er vanskelig å si noe om tanken bak disse kommentarene. Begge samfunnene har en rekke ‘troll’ som elsker å lage oppstyr, samt kan flere kontoer komme fra de samme personene, eller til og med Sarkeesian og Quinn selv, som har vært spekulert i. Disse to individene har tjent mye på oppstyret rundt dem, både monetært og for sakene de bekjemper.
Mange som anser spilling som en hobby kan ikke annet enn å sukke over de negative kommentarene og oppmerksomheten rundt dem, da disse bare maler et negativt bilde av spillerdemografien i media.[1] Kjente politikere får også en del hets for meningene sine, og i og med at Sarkeesian og Quinn sakene er både kontroversielle og verdensomspennende synes jeg ikke at det er rart at de får mye hets.[2] Jeg mener også at det har blitt en slags uheldig trend for visse nettsamfunn å sende dem hatmeldinger. Ikke forsvarlig, men som rapporten nevner er dette kanskje de mest ekstreme tilfellene man kan se på. Cyber stalking er svært alvorlig, og noe Quinns allierte selv er skyldig i. Jeg vet ikke hva den stille majoriteten kan gjøre for å bekjempe anonyme brukere. I USA, hvor mange av de sentrale spillserverene ligger, kan det også være vanskelig å gå etter enkeltpersoner via rettssystemet.[3]
1. [video] http://www.escapistmagazine.com/videos/view/jimquisition/6264-Anita-Sarkeesian-The-Monster-Gamers-Created
2. [studie] http://demos.co.uk/press_releases/demosmalecelebritiesreceivemoreabuseontwitterthanwomen
3. [studie] http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2447904
Jeg mener at hovedfunnene dere ramset opp stemmer overens med observasjoner jeg selv har gjort meg over tid. Jeg tror de aller fleste ikke bruker trakasserende ord bevisst i sin bokstavelige betydning, men at det er en uheldig utvikling i språkbruken generelt, noe samfunnene bør prøve å bekjempe i tidene fremover. Kvinner er i følge andre studier mer utsatt for hets rettet mot dem for å være kvinner, og jeg mener at dette kommer av at en viss andel av spillere er umodne personer som tar del i en større nettkultur der dette nærmest virker akseptert. Heldigvis er mange moderne online spilltjenester knyttet opp mot betalte kontoer som kan bannlyses om de rapporteres.
Poenget om at menn ofte framstilles som buffe helter i rollespill mens kvinner ofte er sexy og lettkledd, er et problem fantasisjangeren generelt har slitt med lenge. Luis Royo er jo en velkjent kunstner i den sjangeren. Det er en generell fremstilling av menn som sterke kjekkaser og kvinner som pene sexobjekt som råder, og jeg mener dette er noe samfunnet i helhet burde fortsette å jobbe med. Det er ikke forbeholdt spill, selv om det ofte argumenteres mot det i spill som lenge har vært en mannsdominert industri.[4] Jeg tror neppe at vi blir helt kvitt dette problemet, men i det siste har vi fått flere kjønnsnøytrale spill, og jeg tror det vil dukke opp flere realistiske kvinner i hovedroller etter hvert som debatten fortsetter. Hovedproblemet som holder oss tilbake i dag er at AAA markedet, som i all hovedsak bare ser etter profitt over moral, er styrt av personer som mener at kvinner er et nisjemarked i spillindustrien.[5] Det er også gjort analyser og meningsmålinger som til nå har bekreftet dette for dem.[6] Jeg tror at en del av mangelen på sterke kvinnelige karakterer i media generelt skyldes det at de som skriver historier ofte bruker menn som normalkjønnet (norsk?: default), og at å skrive inn en kvinne er noe som gjøres med omhu. Jeg mener derimot at norske Funcom har gjort en god jobb med serien sin, Den Lengste Reisen.
4. [avisinnlegg] http://news.google.com/newspapers?nid=2245&dat=19940722&id=k2YzAAAAIBAJ&sjid=NzIHAAAAIBAJ&pg=6216,2528054
5. [forum (med kilder)] http://www.escapistmagazine.com/forums/read/9.848406-Isnt-there-room-for-both-men-and-women-in-AAA-gaming
6. [blogg (med kilder)] http://www.themarysue.com/why-games-with-female-protagonists-dont-sell-and-what-it-says-about-the-industry/
«Et forsvar for #GamerGate» kan jeg si meg ganske enig i og er glad for at dere inkluderte denne. Jeg tror derimot på at kvinner generelt utsettes for mer direkte trakassering enn menn på nettet, selv om indirekte trakassering kan anses som mer balansert. Her[7] er en nylig publisert videologg kalt «Are video games sexist?» fra Christina Hoff Summers som får mange positive tilbakemeldinger. Jeg føler at hun klarer å sette gode ord på noen av temaene som er relevante i dag angående feilinformasjon fra rapporter og spillere som en gruppe. Forhåpentligvis et lite oppløft fra de to sakene dere har fulgt mest.
7. [video] https://www.youtube.com/watch?v=9MxqSwzFy5w
Synes dere har gjort en veldig god jobb under seksjonene som tok for seg språkbruken og trakasseringen i forskjellige nettsamfunn. Det å leve ut ungdomsfantasier og white knighting traff godt. Er stort sett enig med resten av rapporten. 🙂
Var informant i denne saken og føler det meste var greit. Det jeg ikke likte er delen om “en kvinnes rett til
å uttrykke seg langt mindre viktig enn en manns rett til å straffe henne for å uttrykke seg”. Var ganske fyrt opp under akuratt dette partiet av samtalen, og vil påpeke at jeg ikke føler jeg «forbeholder meg retten til å straffe kvinner som uttrykker seg på måter som jeg ikke liker». Jeg ville heller ordlagt det som at jeg «forbeholder meg retten til å være en drittsekk mot alle, uansett kjønn, legning, hudfarge eller nasjonalitet. Dette ville kommet fram klarere hvis mer av intervjuet ble lagt til. Fryktelig lite av rundt 1-1,5 timer ble brukt. Men jaja, sånn går no dagan.
-M1
Hei M1
Vi har gjort vårt beste for å få fram ulike spilleres synspunkt og forklaringer, men som du sier: av de 1-1,5 timene intervjuet varte ble kun en håndfull sitater med. Så som så ofte ved intervju er det mange ting som ikke er med. Det betyr ikke at resten av intervjuet er bortkastet, men at det i større grad blir brukt til å sette de utvalgte sitatene i sammenheng.
Når det gjelder «rett til å straffe kvinner» vs «rett til å være drittsekk mot alle». Det er en svakhet i rapporten at vi fokuserer på kjønn når det egentlig er snakk om en interseksjonell sak som handler like mye om seksualitet og rase som det gjør kjønn. Når vi valgte å holde fokus på kjønn var det et forsøk på å holde oss i tråd med hva spillerne sa (de fleste fokuserte på kjønn), og fordi det framstår som en mer samfunnsrelevant vinkling akkurat nå.
Jeg mener at “en kvinnes rett til å uttrykke seg langt mindre viktig enn en manns rett til å straffe henne for å uttrykke seg” ikke er en helt korrekt gjengivelse av konklusjonen vår, men vi kan jo lese det forskjellig. Jeg mener vi konkluderer med at de som trakasserer vurderer den væremåten som viktigere enn konsekvensene for dem som blir utsatt. Og det mener jeg at vi har belegg for å si, fordi flere av våre informanter uttrykker dette selv i klartekst gjennom varianter som «men da må de bare skjerpe seg!» eller «de er altfor hårsåre» når det er snakk om dem det går ut over. Altså: nedvurdering av opplevelsen til de som er utsatt og en framheving av verdien av ‘politisk ukorrekt oppførsel’.
I en situasjon der du ikke kan ha begge (altså både krass framferd og trakasseringsfritt miljø) fordi de er gjensidig utelukkende, er det mange som ikke legger noe i mellom for å si at de mener retten til ‘å være drittsekk’ trumfer retten til å slippe trakassering pga kjønn, seksualitet eller etnisitet. Dette var også en argumentasjon vi så i intervjuet med dere.
Edit: P.S Tusen takk for at du stilte opp – intervjuet med dere ble diskutert mye i analysen 😀