Det sies mye rart om spillkultur. Noen beskriver spillkultur som et livlig nerdefellesskap, noen trekker fram humor og kreativitet – mens andre forteller om trakassering og sjikane. Hvor godt stemmer egentlig disse beskrivelsene? Endelig er det et norsk forskningsprosjekt som skal se på dette. Og vi trenger din hjelp.
Spillpikene har tidligere skrevet om spillkultur – og ukultur. Vi er stolte over å ha satt fokus på trakassering i onlinespill, og retter en stor takk til Rådet for Anvendt Medieforskning (RAM) for å finansiere av et forskningsprosjekt på akkurat dette.
Om du spiller, eller har spilt onlinespill, er vi interessert i å få fram dine erfaringer. Spørreundersøkelsen tar ca 6 minutt og handler om spillvaner og spill(u)kultur.
Link til survey: https://no.surveymonkey.com/s/onlinespill
Spillpike-Kristine (som på dagtid også er forsker-Kristine) skal sammen med forskeren Stine H. Bang Svendsen kartlegge omfang av trakassering i onlinespill, gjøre analyse av mediedebatten og intervjue spillere (for mer info om prosjektet se her ).
Vårt utgangspunkt og hovedhypotese er at seksuell trakassering forekommer i onlinespill. Men vi er helt åpen på hvor utbredt det er, hvordan det skjer og hva det egentlig betyr i en spillsetting.
Seksuell trakassering er en vanskelig sak, blant annet fordi det er så avhengig av kontekst. Det avgjørende er hvorvidt det er plagsomt for den som blir utsatt for det. Det som er morsomt å si en i sammenheng, kan oppleves som hets eller trusler i en annen. Når jeg sier lattermildt til en god venninne «Skjerpings di røy!», er det noe annet enn om de samme ordene hadde kommet fra en ukjent person på nettet.
Akkurat fordi det er så mange nyanser, fordi de samme ord og handlinger kan oppfattes så forskjellig, er det behov for forskning.
Først og fremst er det behov for kartlegging; hvem går det ut over? Hvor ofte? I hvilken form? Det betyr at vi trenger spillere som både har opplevd trakassering, som selv har gjort det – og de som aldri har sett det forekomme.
Det neste steget er å forstå hva trakasseringen betyr. Hvordan oppleves det å bli trakassert? Hva gjør man om man ser andre bli trakassert? Hvordan kan «I’ll rape your ass!» i ett øyeblikk være en trussel, i en annen en vits og i et tredje en måte å vise affeksjon (har selv sett sistnevnte skje flere ganger)? For å få fram disse nyansene skal vi gjøre en serie gruppeintervju, så om du (eller noen du kjenner) kunne tenke deg å ha en prat om dette temaet så ta gjerne kontakt (epost: kristine.ask [at] ntnu.no)
Både som forsker-Kristine og som spillpike-Kristine er jeg interessert i å høre hva dere tenker om saken, så tar gjerne en diskusjon i kommentarfeltet under.
Link til spørreundersøkelse: https://no.surveymonkey.com/s/onlinespill
Man kan ikke velge at man spiller både med fremmede og med venner, og jeg skjønner ikke hva dere mener med «Tror du det er greit å si at du er homofil i de spillene du spiller?» Det er greit på den måten at alle kan spille, men det er ikke «greit» på den måten at man nesten garantert blir trakasert for det. Samme med «Tror du det er greit å være jente i de spillene du spiller?» Jeg er jo jente og spiller de spilla så det må jo være «greit» men på halo får man garantert reaksjoner mens på Natural selection får jeg bare sjelden reaksjoner. Det er stor forskjell på «mainstream» spill med STOR bruker base, og mer «unknown» spill som NS2, som har tettere community. NS2 er vanskelig å lære så kanskje det høyere kravet siler ut noen typer folk. Skulle godt like å se statistikk på hva det er som holder assholes unna spill. Og noen form for kvantifisering av assholes haha. Kan ha noe med alder å gjøre, mye av det ubehagelige på halo kom fra det jeg gjetter var ungom og barn under 20 år. kansje under 18, men det er litt opp og ned hvor «mature» man kan være. Opplever at eldre gamere er oftere mindre agressive i det minste.
Hei Skyfish – takk for kommentarer på spørreundersøkelsen.
Fikk lignende tilbakemelding fra en annen person, så gikk like gjerne inn og presiserte hva vi mente i spørsmålsstillingen. Vi ønsket å komme fram til akkurat det du pekte på: at selv om det ikke er noen lovlige eller fysiske hindringer for verken homofile eller jenter i spill, så er noen grupper mer utsatt på grunn av trakasserende kultur.
Videre har du et godt poeng med at det er store forskjeller fra sjanger til sjanger og fra spill til spill. Det er viktig at vi ikke ender opp med å redusere mangfoldet av spillere og spillpraksiser til «spillkultur». Det finnes nok av eksempler på spillkultur som er både imøtekommen, vennlig og trygg – og disse eksemplene må ikke forsvinne i kampen mot trakassering i spill.
Hei hei!
Tok meg tiden til dette i dag, men følte jeg manglet en mulighet til å begrunne en del av valgene jeg krysset av på. Jeg følte også at jeg gjerne skulle ha formidlet hva jeg syntes var veldig viktig for meg, og hva jeg ikke henger meg så mye opp i.
Jeg følte også litt frustrasjon i å ikke få frem at jeg mener mye av de kjønnsrelaterte problemene i spill er mye mer omfattende enn den drittkastingen som gjøres med capslock. I guilds har jeg merket meg en generalisering av jentene som var med. (typ var en skikkelig oppmerksomhetsøkende, var alle det.) og ikke minst utfrysning.
Sistnevne er kanskje et av de største og mest relevante problemene etter min mening. Når man tilbringer så mye tid online, blir det sosiale viktig. At utfrysning er en av de verste formene for mobbing gjør seg også i stor grad gjeldende i spill. Her mener jeg at mange glatt overhører meg på Teamspeak o.l, men også bare lar være å svare meg.
Jeg har også opplevd kollektiv kjønnsrelatert drittslenging når jeg har vært på en karakter ingen visste om. At jeg ikke forlot dette guildet (som jeg i ettertid ser at jeg kanskje burde ha gjort) satt langt inne, da å taes opp i prestisjefulle guilds i spill som wow ikke nødvendigvis er en mulighet man får så lett.
I spill der man konkurrer mot hverandre, har jeg merket meg at mannlige spillere forholder seg annerledes når man spiller mot/sammen med jenter, og da spesielt om man utmerker seg positivt. Nå er det lenge siden jeg sluttet å fortelle noen at jeg er jente i online spill, men de gangene jeg har gjort det og gitt noen skikkelig julig, takler mange dette svært dårlig. Det er dett og slett ikke greit å bli eid av ei jente i eksempelvis LoL.
Dette var noen tanker jeg hadde her og nå. Ta gjerne kontakt om dere vil. Jeg er del av Ctrl + Alt + Delete på Radio Revolt, og snakker mer enn gjerne om alt spillrelatert. Stå på! 🙂
Hei Hanna
Takk for lang og utfyllende kommentar. Jeg er i stor grad enig med det; det handler om noe mye mer komplekst enn bare ubehagelige ord på nettet. For det første kan det samme ord/uttrykk lades med veldig ulik mening avhengig av hvem som sier det, for det andre er det mye trakassering og kjønning som er betydelig mer skjult. Du nevner det at ingen svarer deg på TS fordi de hører at du er jente. Jeg har ikke opplved akkurat den situasjonen, men har mange erfaringer med å føle at jeg som jente «egentlig ikke passet inn». For eksempel at uansett hvor hardt jeg jobbet var min identitet som spiller uløselig definert av forholdet til kjæresten min. Selv om jeg var både raidleder og hadde markert meg som en dyktig og kompetativ spiller, ble jeg likevel ofte referert til som «dama til X».
Trakassering? Nei. Handlet det om kjønn? Ja. Tror jeg at jeg måtte jobbe hardere for respekt enn mine mannlige medspillere? Uten tvil.
Har en avtale med Ctrl Alt Del om å snakke om spillforskning og -studier en gang i løpet av våren. Om du lager en temaspesial på kjønn er jeg gjerne med å drodler innspill 🙂
Om du har lyst å prate mer om dette temaet hadde jeg også vært veldig interessert i få deg med på en runde fokusgruppeintervju. Det er jo akkurat disse nyansene du nevner som vi er ute etter!
Mvh
Kristine