Vårt motto «Do, die, retry» er lånt ut til et kunstverk som ikke er hva man først tror. Her kommer bakgrunnshistorien.
Grete Halvorsen er kunststudent, og skrev for ca halvannen måned til oss og ba om å få bruke mottoet vårt som tittel på et verk. Vi svarte at som hovedregel lar vi alle sitere mottoet vårt/undertittelen vår, så lenge det kommer tydelig fram at referansen er Spillpikene. Ikke så uventet ble vi også veldig nysgjerrige på prosjektet, og Hedvig foretok et lite e-postintervju. Her følger en mildt redigert versjon av e-postintervjuet:
Hedvig:
Kan du beskrive oppgaven din for leserne våre?
Grete H:
Oppgaven er den siste eksamen på første året av en bachelor innen kunst og design ved Høgskolen i Oslo. Tema er valgfritt og siden jeg alltid har vært lidenskapelig opptatt av datagrafikk ønsket jeg å ha dette som utgangspunkt for å løse oppgaven. Jeg har ofte brukt en kombinasjon av analogt og digitalt arbeid i min kunst tidligere. Da begynner jeg med et analogt arbeid som jeg bearbeider digitalt for å skape et nytt uttrykk. Jeg ønsket å utfordre meg selv i denne oppgaven, løsningen ble da å gå motsatt vei. Ta utgangspunkt i datagrafikkens teknologi, hvordan den er bygd opp, for så å ta den ut av skjermen.
Problemstillingen min ble: Hvordan jobbe med rastergrafikk utenfor skjerm?
Tanken bak oppbyggingen av rastergrafikk er ikke like ny som teknologien. Om vi tar rastergrafikk ut av skjermen, blir det mosaikk. Mosaikk er begrepet brukt til å beskrive kunsten å konstruere mønster eller bilder laget av for eksempel små biter marmor, polert stein eller glass. De tidligste funnene av mosaikk er omtrent 5000 år gamle fra oldtidsrike Sumer, i det nåværende Irak.
Jeg var innom mange ideer og løsningen før jeg smalnet veien inn til å bruke geometriske former og fremme den nostalgiske følelsen ved pikselkunst. Pyramide-formen kom mens jeg satt å skriblet ned geomtriske former. Det gikk opp ett lys når jeg så at om du vender en pyramide slik at du kun ser to av sidene kan de fungere som en firkant. Og da kan du ha ett bilde på ene siden og et helt annet om du vender den 180 grader.
Jeg vil utfordre betrakteren. Det er mange som er veldig passive i måten de betrakter kunst på. De ser kun det som er fysisk foran dem og tenker ikke mer på det. For dem som bruker tid og tanker på kunsten er det gøy å servere en liten aha-opplevelse.
Jeg kunne lage to bilder i ett og likevel bruke rastergrafikk som utgangspunkt. Etter å ha testet konseptet i Google SketchUp og testet det fysisk med pyramider i papir, var jeg overbevist om at dette var det som skulle bli mitt produkt.
Resultatet ble et stort bilde (ca 85 x 95 cm) som er bygget opp av små pyramider laget av papir.
Alle bilder er gjengitt med tillatelse, og fotografert av Grete Halvorsen.
Steinkule greier!
Jeg vil ha et sånnt!!!!
Det kan du helt sikkert få, men det krever noen pengelapper. Har ikke hørt noe om at det er solgt ennå. Evt kan du kanskje få deg et hvis du har noen fabelaktige skills, tiden det tar, og det rette utstyret 🙂
Kjempebra bilde! Har brukt noen timer på de trekantene tenker jeg. Heldige den som får ha det på veggen i «man caven».
Jeg tør ikke tenke på nøyaktig hvor lang tid det må ha tatt, men akkurat det aspektet er jo det som gjør det unikt i forhold til en digital motpart. P.S: «Man cave», er det isåfall imotsetning til «woman cave»? Du vifter med et rødt flagg nå ;-P Regner med det ikke var bevisst.
Passer fint i «nerd cave’n» tenker jeg 😉
Skal du lage det må du sette av en uke til intensiv bretting, og legge på en 12 timer for å pusle det sammen 😉 Evt, sette opp en sweatshop.. Men det enkleste er nok å kjøpe det fra meg 🙂 Gøy at dere liker det!
hvordan gjorde du fargene? brettet du av farget papir og satte sammen eller malte du etterpå?
Jeg er i gang med et uformelt eksperiment… 🙂
(hey.. noe så kult må kunne plagieres…)
Jeg la farge på først og printet arkene ut 🙂
Lykke til! ;D
Heisann, har du sett bildene til «Invader» – en fransk gatekunstner? Sjekk wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Invader_%28artist%29 og http://www.space-invaders.com/ Jeg tror jeg tok bilde av en av mosaikkene hans under DAC 2007 i Perth – lite ante jeg om hvor relevant det var.
Takk for link. Uten å vite om det har jeg faktisk sett flere av kunstverkene hans i forskjellige franske byer! Det har jo vært en del slik gatekunst både i Bergen og Trondheim og sikkert mange andre steder, så jeg trodde de stort sett var laget av forskjellige personer. Men jeg mener bestemt at jeg har bilder av space invaders mosaikk fra Avignon liggende et sted. Artig!