Eller: Hvordan få bloggerfjeset ditt på TV.
I dag foreleser jeg for en gruppe studenter ved NTNU, jeg har rollen som «profesjonell blogger» fra Spillpikene.no. Dette innlegget er en oppsummering av opplegget mitt. I tillegg har det en praktisk funksjon siden det tilgjengeliggjør for studentene de lenkene jeg viser til i løpet av forelesningen. I løpet av de fire timene vi har til rådighet har jeg planlagt at hver student skal sette opp en blogg, lage minst én bloggpost, og delta i hverandres og etterhvert sitt eget kommentarfelt. Innimellom skal jeg prate en del, vise frem ting, og forhåpentligvis få studentene i diskusjon.
Alle brenner for noe, det er jeg overbevist om. Alle kan en hel del om et eller annet emne, om det så er Månen, miljøvern, TV-serier, studentliv, kattepuser. Blogging er en måte å formidle om hva man brenner for, dele kunnskap og perspektiver og lenker, fiske etter og hente innspill utenfra, og kanskje finne likesinnede. Gjør man det riktig godt kan man havne på TV. Og så er det strake motorveien mot verdensherredømme.
Merk at jeg ikke fokuserer på at målet er å leve av blogging, altså å tjene penger på det. Nei, jeg har ikke funnet en god løsning på å tjene masse penger på hva man brenner for ennå. Spillpikene ble tildelt en sum penger fra Fritt Ord for å blogge i kategorien Restart revolusjon, det er så. Noe som nok var en av grunnene til at vi kom på TV. Men ikke kom her og si at jeg har skapt noen illusjoner om at blogging vil gi deg tjukt av kroner i lommeboka.
Å lage sitt eget rom på nettet
Spillpikene.no har snart 2-årsjubileum, regnet fra den offisielle åpningsdatoen. Under «Om Spillpikene.no» har vi skrevet hva vi blogger om, oss som står bak, og hvorfor vi blogger. Generelt er bloggens hva-hvem-hvorfor helt sentralt. Skal du lage deg en blogg må du tenke nøye gjennom konseptet. Finn en måte å etablere det kjapt og enkelt på bloggen din, og du har gjort både deg selv og leserne en stor tjeneste.
En av grunnene til at jeg skrev en masteroppgave om kvinner som spiller dataspill, var at jeg ville synliggjøre dem. For meg var en av de viktigste grunnene til at vi jentene startet denne samarbeidsbloggen at vi skulle synliggjøre oss som gamere, og skape et eget rom hvor vi kunne mene og synse akkurat hva vi ville. Blogging er genialt for å prøve ut idéer, teste ut sine egne meninger, eksperimentere.
Her er en underholdende film om dataspill og det kvinnelige publikum, lagd av Daniel Floyd i samarbeid med Leigh Alexander. Merk deg spørsmålstegnet over hodene til venninnene til jenta som snakker om spill 😉
Floyd har nå flyttet til The Escapist, du kan se flere av de artige filmene hans under Extra Credits.
Det gode blogginnlegget og den gode bloggen
Selv om vi ikke kan komme frem til noe endelig svar, er det viktig å diskutere hva god blogging er. Her vil jeg be studentene vise til sine favoritter. Tre av mine favoritter er som følger:
Og sånn apropos TV-skjermer, så har samtlige av disse tre bloggerne figurert i minst ett annet medium nettopp fordi de blogger, om det så var på radio, i avis eller på TV. Vi må ikke miste målet for blogging av syne, vel?
Når slutter egentlig blogginnlegget?
Ikke med det siste punktumet, i alle fall. Så lenge teksten ligger tilgjengelig på bloggen din, lever den. Av og til får man kommentarer på to år gamle blogginnlegg. Kommentarer kan føre til at en korrigerer blogginnlegget, at det kommer frem ny eller utdypende informasjon, at du får en idé til et oppfølgingsinnlegg, osv. Du kan alltid redigere i gamle innlegg! Noen ferske eksempler fra Spillpikene på at kommentarer:
- …førte til redigering. I dette tilfellet valgte jeg å vise til kommentarene.
- …tilførte nye argumenter i diskusjonen. Se kommentar nr 8 og min oppfølgingskommentar nr 10.
- …svarer på direkte spørsmål i innlegget, og blir en naturlig forlengelse av innlegget.
- …førte til et nytt blogginnlegg, i dette tilfellet et e-postintervju. Den opprinnelige kommentaren var nr. 7 på et tidligere innlegg.
Blogger Ida Jackson/Virrvarr skriver forøvrig i en kronikk i Morgenbladet at:
Når jeg publiserer en tekst på bloggen min, er den ikke egentlig avsluttet før diskusjonen har gått sin gang i kommentarfeltet.
Forstår jeg henne rett er det akkurat dette som skiller en vanlig avisartikkel fra et blogginnlegg. Moderering av kommentarer er jo en helt annen diskusjon. NRKbeta skriver om deres innstilling til kommentarfeltet her, og har et fantastisk godt råd:
Outnumber the a-holes from day 1
Spillpikene har vært heldige og hittil sluppet trolling i kommentarfeltet. Med forbehold om at jeg husker feil, så har vi aldri holdt tilbake eller slettet en kommentar uten at den har vært direkte reklame/spam. Vi skrev litt om moderering i november. Ellers er «Ikke mat trollene» et greit tips.
Hvordan få bloggerfjeset sitt på TV?
Her har jeg valgt ut noen bloggere som har klart å komme på TV-skjermen, de er interessante på mange forskjellige måter.
Tommylife snek seg inn på direktesending av Det store korslaget på TV2 «in character», men hvorfor han er blitt kjendis er litt mer komplekst. I tillegg til at han har vært på TV fra før og har nettverket i orden er han talentfull, humoristisk, behersker bloggeparodi til fulle, og hekter seg på dagsaktuelle tema. Let Maria Stay er et godt eksempel på det siste:
Ida Jackson/Virrvarr har gjennomgått en fascinerende overgang i det siste, fra å blogge på Virrvarr.net til den nyfødte bloggen IdaJackson.no. Omtrent samtidig begynte hun å jobbe for Norsk nettleksikon. Virrvarr har profilert seg som både politisk og personlig blogger, og som forfatter. Hun har ofte vært intervjuet i media, f.eks. var hun kalt inn som ekspert i en av NRKs Trekant-episoder. Etterhvert har hun jo blitt en sosiale medier-ekspert også.
Bloggkollektivet MadDam har ikke vært på TV ennå såvidt jeg vet, men jeg spår at de kommer til å klare det hvis de fortsetter i samme sporet. De har allerede hatt innlegg på trykk i Klassekampen, og har hisset på seg mange i det såkalt etablerte bloggmiljøet. Også er de en gjeng med dyktige politisk aktive jenter med mange ressurser.
Om å brenne og blogge
Brenner du for noe, kan du blogge om det. Så enkelt er det. Og er du god kan du altså komme på tv og bli hørt/sett av mange. Jeg brenner for Spillpikene, men som alt annet kan det være vrient å motivere seg til å skrive av og til. Da tenker jeg på alt jeg har fått igjen for det. Gode venner, opplevelser og erfaringer, skrivetrening, et fint punkt på CV-en, diverse frilansoppdrag, og en følelse av å nå frem med hva vi vil med bloggen. De mest givende og fagrelevante jobbene og oppdragene jeg har hatt etter at jeg fikk mastergraden min henger tett sammen med Spillpikene-bloggen. DET er verdt å merke seg som snart ferdig masterstudent.
Husk å dele, referere, lenke, kreditere. Gjør gjentjenester. Hvis jeg har mulighet forsøker jeg å følge den uskrevne bloggeregelen: Kommenterer du hos meg, kommenterer jeg hos deg.
Bra skrevet, og interessante eksempler på blogginnlegg som ikke slutter. I tillegg syns jeg du demonstrerer form på en kjempefin måte her. Altså hvordan skrive et godt blogginnlegg.
Legger du ut linker til bloggene som studentene dine lager?
Takk skal du ha, Ingvild. Dessverre var det ikke så mange av studentene som hadde med laptop slik som jeg var forespeilet, men slik er jo livet, man improviserer 🙂 Jeg får kanskje muligheten til å gjennomføre den praktiske delen av opplegget en annen gang. Uansett klarte vi å få til noen interessante diskusjoner rundt blogging isteden.
Det var noen som fremmet synspunktet at man ikke lenger kan ha en fri og uavhengig stemme som blogger når man mottar penger fra noen. Jeg kan tenke meg mange eksempler der jeg er enig, men det kommer naturligvis an på betingelsene for pengestøtten, og hvem avsender av støtten representerer i forhold til hva det blogges om. Skal en ta konsekvensene av et sånt synspunkt, og overføre det til andre ting enn blogging, så kan en kanskje bare stole på idealister. Desto større grunn til å ha slike støtteordninger som Fritt Ord, mener nå jeg.
Et annet tema vi var innom var anonymitet på nett. Fr.Martinsen har valgt pseudonym, Tommy på Tommylife er en konstruert personlighet (men det er lett å finne ut hvem han er siden skuespilleren er kjent fra før), og virrvarr som har stått frem med navn har blogget personlig om blant annet psykisk helse. Kanskje er det noen tema, som psykisk helse, som en kan blogge om med mer tyngde når man står frem med navn og forteller om egne, personlige erfaringer? Dvs at kanskje kan noen tema tjene på at blogger ikke er anonym?
Kommersielle bloggere har vel fått seg en vekker den siste tiden, og opplyser om når innleggene deres er sponset. Jeg er helt enig i at kommerse bloggere ikke har frie og uavhengige stemmer, men det blir som å sammenligne Cosmopolitan med Klassekampen. Og selv om Cosmopolitan kan være underholdende er det ikke der jeg leter etter de frie meningsutvekslingene.
Anonymitet på nett er interessant. Jeg har lest mange bra blogger som er anonyme, og jeg har blogget anonymt selv, faktisk. Og det var forfriskende deilig å få være litt anonym etter å ha blogget under fullt navn og bilde. Og det kan jo være fint å ha en blogg som ikke er det første som dukker opp når du blir googlet, samtidig ser jeg absolutt verdien med å stå frem med fullt navn. Psykisk helse er et godt eksempel på det, men slike personlige historier generelt blir vel gjerne mer troverdig om man vet hvem som skriver. Om man har mer tyngde, vet jeg ikke. Jeg tror man opparbeider seg tyngde gjennom å skrive godt og levende. Bilde og navn blir bare bekreftelsen på at dette er en person.
Det bør alltid finnes fora en kan være anonym i 🙂
Jeg så den videoen til Floyd og kom på noe som Gene Roddenberry, skaperen av Star Trek, sa en gang!
«You cannot write in science fiction (…) without realizing that sexual equality is as basic as any other kind of equality. This does not mean that in future pictures I will ever stop using women as sex objects, as I will not, but to be fair we have always used and will be continuing to use males as sex objects, too.»
Syns det er ganske morsomt sagt!
Leste om igjen denne kommentaren nå, og kom til å tenke på He-Man. For ikke å snakke om Conan.
Det er ikke bare kvinnelige spillfigurer som har livsfarlige rustninger..