Tre av spillpikene søkte Fritt Ord om støtte til å videreutvikle Spillpikene-bloggen med et helt bestemt prosjekt, og til vår store glede ble vi tildelt hele summen vi søkte om. Vi på Spillpikene.no er stolte av å være blant de 16 støttede bloggene som på hvert sitt vis er unike, interessante og lovende.
I det kommende året skal midlene finansiere en serie med blogginnlegg som vi har gitt samletittelen:
Restart revolusjon – hva har dataspill med samfunnskritikk å gjøre?
Målet er å sette i gang en debatt, og mane til refleksjon. Vi vil spørre: Kan spill være samfunnskritiske? Kan rollespill fremme forståelse for historiske hendelser? Finnes det gode eksempler på samfunnsengasjement som dataspill og spillkultur har frembragt? Kan vi kanskje se en ny type samfunnsengasjement i virtuelle verdener i online-spill? Har for eksempel et spill som Asylspillet noen unike egenskaper som gjør det spesielt egnet til å formidle en type kunnskap/innsikt?
Underveis i prosjektet håper vi å bidra til en økt forståelse av dataspill som meningsuttrykk. Midlene vil gi oss mulighet til å sette av tid til grundig research og godt skrevne innlegg, og oppfølging i kommentarer og på nettet forøvrig, bl.a. på Twitter. Prosjektet vil foregå over et år, innimellom andre blogginnlegg. Vi vil fortsatt være Spillpikene.no slik de gamle leserne våre kjenner oss, men vil videreutvikle bloggen og gjøre den mer samfunnsaktuell totalt sett. Rent praktisk vil blogginnleggene knyttet til prosjektet ligge i kategorien «Restart revolusjon«.
Et viktig tema og en unik blogg
Her er et utdrag fra vår søknad til Fritt Ord, som vi er rimelig sikre på illustrerer hvorfor akkurat vi mottok støtte:
Det har vært et mål for oss å tilby et alternativ til overfloden av hype-nyheter i andre spilljournalistiske medier, og å fremme et alternativ til spilljournalistikk som kan karakteriseres av bl.a. tidspress og lite fokus på spillforskning og kontekst. (…) Vi mener bloggformatet gir rom for helt særegne typer refleksjoner og dialog med lesere/bloggere. Vi mener dessuten at Spillpikene.no er unikt i det norske blogglandskapet i at vi kombinerer akademiske innfallsvinkler med formidling om spill og spillglede. Spillforskerne på Forskning.no skal selvfølgelig ikke oversees, men de har betraktelig lavere aktivitet og et noe annet publikum.
Bloggingen her på spillpikene.no har vært et overskuddsprosjekt for oss, noe vi har gjort helt frivillig og ubetalt. Innimellom har bloggen til tider vært et utløp for skriveglede og lyst til eksperimentering og diskusjon, andre ganger har den bare vært gjenstand for dårlig samvittighet når jobb og andre forpliktelser har krevd sitt. Men vi har alltid hatt lyst til å blogge mer. Nå har Hedvig, Linn og Maren fått mulighet til det gjennom tildelingen.
Vi vet at dataspill og samfunnskritikk for mange høres ut som rake motsetninger. Vi skal utforske forholdet mellom de to videre i det kommende året.
Gratulerer med støtte! Det er masse interessant å si om dataspill og samfunnskritikk, gleder meg til å lese hva dere kommer opp med. Herlig at Fritt Ord-midlene går til prosjekter om digital kultur.
Kjempekult! Jeg tenkte at noen burde sende en spillrelatert søknad til Fritt Ord. Flott at noen faktisk gjorde det. Håper på mange kule innlegg og fruktbare diskusjoner.
@Erlend
Takk skal du ha! Du er jo vår idéelle leser, høres det ut som 🙂
@Even Tømte
Jeg er også glad vi tok oss tid til å skrive en god søknad! For man vet jo aldri helt sikkert på forhånd om det er verdt timene man legger ned i søknadsskrivingen, selv om man har tro å idéen sin.
Det blir spennende å se hvem som søker hvis det blir en liknende utdeling til neste år – tror nok enda flere blir inspirert.
Velkommen tilbake til begge to 🙂
Gratulerer med støtte!
Det er mange viktige temaer å snakke om her. I mine øyne kunne ambisjonene vært ENDA høyere. Svaret på spørsmålet «Kan spill være samfunnskritiske?» er et trivielt «Ja!». De mer ambisiøse spørsmåla er «Hvordan kan dataspill være samfunnskritiske?», «Er dataspill samfunnskritiske?» eller til og med «Bør dataspill være samfunnskritiske?» De same variasjonene kan gjøres med de andre spørsmåla.
Stå på.
Takk, Kjetil! Hyggelig å høre at du støtter spørsmålsformuleringer som er mer konkrete enn vi har skrevet i akkurat dette innlegget. Jeg er enig med deg i at måten du skriver dem på, synes mer ambisiøse. Vi har valgt en litt eksplorerende innfallsvinkel sånn ved startskuddet, men du skal se det vil endre seg etter hvert 🙂 Man må også huske at vi er tre forskjellige bloggere med hver våre meninger. Uansett tar vi med oss tilbakemeldingen din.
Hei, jenter! Gratulerer så mye med penger.
Her er én tanke om et samfunnskritisk dataspill:
Du dør – og deretter kan du ikke prøve igjen.
@Sidsel
Takk! Du Sidsel, du Sidsel. Den var ikke dum 😉 Men du glemte å spesifisere om det er spilleren og ikke avataren som dør?
Enig med Kjetil, og synes personlig det er mer interessant om dataspill kan være samfunnsNYTTIGE på flere måter enn bare som opplysning.
Relatert til dette så jeg et veldig interessant Google tech-foredrag av Gabe Zichermann om «gamification». Han mener at alt kan være «spill» og at stadig mer blir det. Dere har skrevet om spill som handler om å klikke på kyr eller jobbe i sikkerhetskontrollen på flyplass. Dette er ikke tradisjonelt sett morsomme tema, men de kan likevel gjøres morsomme/engasjerende ved bruk av f.eks. sosial belønning.
ESP game er et eksempel på et praktisk nyttig spill. Veldedighet har stort potensial.
Bra blogg!
Altså enda flere venstreraddiser med statsstøtte..
Hei Doffen! Her må jeg få korrigere deg. Fritt Ord som tildelte oss midler er en privat stiftelse, og vi har derfor fått noe helt annet enn statsstøtte.
http://www.fritt-ord.no/no/om_fritt_ord/category/stiftelsens_formal/
I stand corrected, Maren. Utvilsomt!
Samtidig noterer jeg meg at du lar påstanden om å være venstreraddis ligge i fred 😉