Denne posten er en ode til «Playing with privilege: the invisible benefits of gaming while male”. Skrevet fra en spillpjokks perspektiv gir artikkelen et godt innblikk i hvordan kjønnsforskjeller i spill kommer til uttrykk på en daglig basis. Faktisk så bra at den er verdt å oversette og kommentere, så vær så god!
Før jeg kommer til listen må jeg ta en liten oppvarming om privilegier, siden det er det listen handler om. Privilegium er egentlig bare et annet ord for ulikhet, og brukes for å beskrive at noen grupper har fordeler som andre ikke har, gjerne basert på kjønn, seksualitet, etnisitet, klasse eller handikap. Til forskjell fra perspektiv som diskriminering, handler privilegier om å se hvilke (tidvis «usynlige») fordeler enkelte grupper har.
John Scalzi bruker metaforen om vanskelighetsgrad i spill for å forklare konseptet, og det er for meg en av de mer intuitive måtene å forstå privilegium på. Kort sagt: Om du er hvit, heterofil mann spiller du på den enklest mulige settingen.
Ikke lett å se
Om du justerer vanskelighetsgrad i spill påvirker det hvor vennlig innstilt NPC er til deg, hvor mye feil du kan gjøre før det er GAME OVER, hvor lett det er å få tak i mer ressurser, hvilke våpen du har tilgang til etc, etc. Hvite, heterofile menn må, som alle spillere, kjempe hardt for å komme seg i mål i livets spill, og oppdragets vanskelighet påvirkes av hvor mye ressurser han har og hvilken løype han velger. Likevel, når alt kommer til alt hadde det vært vanskeligere for en mørkhudet lesbisk kvinne i rullestol fordi samfunnet tvinger henne til å leve livet sitt på settingen «Vanskelig».
Det trenger ikke handle om åpenbar rasisme, sexisme eller homofobi der folk slenger døren i ansiktet på henne med beskjed om at de ikke ansetter «folk som henne», men heller at sjefen synes han unge hvite fyren på intervju (som ligner en del på sjefen sjøl) er en så «knakandes kjekk kar». Det handler ikke om at hun nektes utdanning, men at når hun legger fram sitt arbeid blir hun i større grad enn sine mannlige medstudenter også vurdert på hvordan hun ser ut og hvordan hun snakker. I spill handler det om at spillpiker sliter med å få legitimitet for sin interesse, at de blir seksualisert uten å be om det og generelt opplever at vi får tildelt rollen å være «dame (som spiller)» når vi egentlig helst vil være «spiller (som også er dame)». I det virkelige liv har man dessverre ikke mulighet til å velge hvilken vanskelighetsgrad man skal leve på – altså hvilket kjønn og hvilken hudfarge eller seksualitet du har, livet velger det for deg.
Privilegie handler om de mange små fordeler som kontinuerlig dyttes i retning hvite, hetero menn. Ikke på grunn av støvete gamle menn i dype lenestoler som planlegger kvinners undergang (aka. stråmannsversjonen av konseptet patriarkat), men på grunn av vårt samfunns sexistiske, rasistiske og homofobe «backlog» der en rekke strukturer, som ikke har endret seg i takt med våre tanker om likestilling, fortsetter å pushe ut ulikheter.
Før vi (omsider) kommer til selve listen vil jeg bare påpeke at av situasjonene beskrevet her, som for eksempel å bli trashtalket eller holde skjult informasjon om seg selv, er noe de fleste spillere har erfaring med. Forskjellen ligger i at når det skjer med menn er motivasjon og mening sjelden knyttet til kjønn, men når det omhandler kvinner er kjønn en veldig vanlig og avgjørende faktor.
Spillpjokkers 25 privilegier:
- Jeg kan velge å være fullstendig utvitende og/eller uinvolvert når det kommer til trakassering som mange kvinner møter i spill.
- Jeg blir aldri fortalt at dataspill og dets kultur ikke er beregnet på meg fordi jeg er mann.
- Jeg kan legge ut brukernavn, gamertag eller kontaktinfo online uten frykt for å bli forfulgt eller seksuelt trakassert.
- Jeg vil aldri bli bedt om å bevise min “gaming cred” på grunn av mitt kjønn.
- Om jeg entusiastisk viser min kjærlighet for dataspill vil ingen anta at jeg lyger om interessen for å “få oppmerksomhet” fra andre spillere.
- Jeg kan se på omtrent hvilken som helst spillside, – show, -blogg eller –tidsskrift og se vid representasjon av folk med samme kjønn som meg.
- Når jeg drar på et spillarrangement eller konferanse kan jeg være ganske sikker på at jeg ikke vil bli trakassert, befølt, få forespørsler om sex eller catcalls fra fremmede.
- Jeg vil aldri bli spurt om å snakke på vegne av alle spillere med samme kjønn som meg.
- Jeg kan være sikker på at min spillprestasjon (bra eller dårlig) ikke vil bli tilskrevet, eller bli forstått, som en refleksjon av mitt kjønn.
- Min spillstatus, holdning, følelser eller ferdigheter vil ikke bli nedvurdert basert på urelaterte biologiske funksjoner.
- Jeg kan være ganske sikker på at mine tanker om dataspill ikke vil bli avvist eller angrepet utelukkende på grunn av tonefallet, selv om jeg skulle si noe på en aggressiv, ubehagelig, frekk eller flåsete måte.
- Jeg kan være åpen om at mine favorittspill er casual, rare, ikke-voldelige, kunsteristisk eller søte, uten frykt for at mine meninger forsterker en stereotype om at «menn ikke er ordentlige gamere».
- Når jeg kjøper spill er det liten sjanse for at jeg blir spurt (eller det blir antatt) at jeg handler det for kone, datter eller (dame)kjæreste.
- Det store flertallet av spillstudio, både før og nå, har vært befolket og ledet av folk med samme kjønn som meg, og derfor er flertallet av deres produkter designet for å tekkes min demografi.
- Jeg kan gå inn i hvilken som helst spillbutikk og se mitt kjønn representert som alt fra mektige helter til skurker, også i ikke-spillbare karakterer.
- Jeg kommer nesten alltid til å ha muligheten til å spille en figur med samme kjønn som meg, siden de fleste protgatonister er menn.
- Jeg trenger ikke være forsiktig i min navigering og engasjement med online- eller spillfellesskap for å unngå, eller redusere risikoen for, seksuell trakassering.
- Jeg tenker nok aldri på å skjule mitt kjønn på nettet gjennom valg av navn, avatar eller forvrenging av stemme for å unngå seksuell trakassering.
- Når jeg logger på et onlinespill kan jeg være ganske sikker på at jeg ikke vil bli angrepet eller trakassert når/om mitt kjønn blir kjent.
- Om jeg blir trash-talket eller verbalt angrepet mens jeg spiller på nett vil det ikke være fordi jeg er mann og mitt kjønn vil ikke bli brukt som en fornærmelse.
- Når jeg spiller online med folk jeg ikke kjenner vil jeg ikke bli forhørt om størrelse eller form på kroppsdelene mine, eller bli presset til å dele intime detaljer om sexlivet mitt for andre spilleres forlystelse.
- Generelt sett sender ikke fremmede folk meg bilder av deres kjønnsorgan eller krever å se meg naken uten provokasjon, på bakgrunn av at jeg er en mannlig spiller.
- Når jeg spiller online med andre kan jeg være ganske sikker på at samtalene mellom spillere ikke vil være spekulasjon om hvorvidt jeg er tiltrekkende eller seksuelt tilgjengelig IRL.
- Om jeg velger å påpeke sexisme i spill vil ikke mine betraktninger bli tolket som egoistiske eller selvforherligende, og vil derfor bli forstått som mer troverdig og verdig respekt enn når det gjøres av kvinner – selv om vi sier akkurat det samme.
- Fordi listen var skrevet av en hetero, hvit mann vil den antageligvis bli tatt mer seriøst enn om den var skrevet av en hvilken som helst spillpike.
Har du opplevd disse privilegiene? I følge en artikkel med listeskriveren er det god sjanse for at mange mannlige spillere ikke kjenner seg igjen i denne listen, mens andre mener spillpiker faktisk har fordeler som ikke spillpjokker har. Hva tenker dere?
EDIT: Listen er oversatt med forfatters tillatelse.
punkt 25: Jeg tar ikke dette seriøst. Uansett hvem som skrev det.
http://www.thedailybeast.com/articles/2014/12/08/tech-s-male-feminists-aren-t-helping.html
Hei Einar
Kul artikkel – takk for lenken. Som en som har leflet med feministisk tankegods en tid så er jeg godt kjent med at det er mye «interne debatter» om hva som er den beste/mest effektive/riktigste måten å drive feminisme på. Daily Beast artikkelen påpeker jo at selv de som ønsker å være allierte kan ende opp med tråkke i salaten, og gir råd om hva de mener er bra måter å opptre på som alliert. Den sier ikke på noe tidspunkt at det er feil at menn involverer seg i kjønnsproblematikk (faktisk sier den eksplisitt at det er ønsket).
Hvor seriøst du tar denne listen eller ikke er opp til deg. Jeg synes i alle fall at den godt beskrev de fordeler som kommer ved å ikke bli diskriminert og trakassert på bakgrunn av kjønn.
SJW-faktoren er høy! 😛 Jeg liker tilsvaret fra et variert utvalg spillpiker bedre: https://www.youtube.com/watch?v=6d6nRUBKdB4
Som sagt til Julie blir det nok en egen post som kommenterer den You Tube videoen. Det er jo ingen tvil om at det er stor variasjon i hva opplevelser vi har med spil – uavhengig av kjønn.
Jeg er absolutt ikke enig i dette. Som jente i spillmiljøet har jeg for det meste opplevd positive hendelser og hatt gode opplevelser. Tenker denne videoen vil oppsumere dette:
https://www.youtube.com/watch?v=6d6nRUBKdB4&feature=youtu.be
Hei Julie
Har sett videoen du lenket til, skal se om det blir en egen post med kommentareer til den.
Når det er sagt: Jeg blir kjempeglad over å høre at du stort sett positive og gode opplevelser i spillmiljøet. Det har jeg selv også – hvis det hadde vært mest kjipt hadde jeg nok ikke blitt 😉 Samtidig er de delene som er ubehagelig kjipe nok til å kritisere, og selv om jeg ikke personlig ikke oppleveler konsekvenser av forskjellsbehadnling – kan jeg stå opp for dem som gjør.
Nei altså, dette blir rett og slett for dumt.
Er jo lov til å være litt kritisk før man åpner kjeften og gulper ting rått.
Synes ikke det er så dumt jeg 😉
Punktene jeg har oversatt synes jeg beskriver godt hvordan spillpjokkers privilegie fungerer basert på forskning jeg har lest.
Har dere noen tanker rundt dette svaret til listen?
Del1:
https://www.youtube.com/watch?v=IAF2UmyXe-4
Del2:
https://www.youtube.com/watch?v=rhPHFX3BLmc
Hei
Satt meg ned for å se disse videoene og høre hva motargument som kommer. Må innrømme at jeg har ikke sett alt (you tube monologer er for treige for meg), men etter 10 minutt fikk jeg egentlig nok.
Poengene hun tilfører viser at kjønn er komplekst, og at privilegie ikke er en statisk greie (hallo interseksjonalitet!). Og kommer med gode innspill om at f.eks. seksuell trakassering skjer også med menn som cosplayer.
Dessverre viser hun også altfor godt at hun ikke forstå konseptet hun kritiserer når hun ikke tar høyde for konseptet «fordi de er kvinne». At mange av disse punktene også skjer med mannlige spillere forklares jo i introen…
For at det det første poenget: At menn er priviligert til å være utvitende eller uinteressert i temaet kjønn og trakassering.
Karen hevder at «det ikke snakkes om noe annet» og legger så ut om «profesjonelle ofre» som Sarkeesian.
Det Karen misser fullstendig er at du som mannlig spiller kan velge å ikke lese sakene som påpeker trakassering eller være en del av den debatten. Kvinnelige spillere derimot kan ikke velge om de blir seksuelt trakassert (pr def så er oppmerksomheten uønsket om det gjelder seksuell trakassering). Altså har mannlige spillere et privilegie (at de kan velge å ikke forholde seg til tematikken) som kvinnelige spillere ikke har.
Videre bruker hun en rekke hersketeknikker som jeg mener svekker argumentene hennes:
– Hun kaller forsøk på å hiindre trakassering og ulikhet for «dulling med særinteresser», og reduserer slik forsøk på politisk endring til at ‘de var så hårsåre’
– Slutshaming: Legitimerer trakasserende oppførsel ved å skylde på offeret –>fordi gamere har blitt lurt av lootwhores «one time to many»
Når hun går videre til å si at representasjon ikke spiller noen rolle (hun bruker til om med politikk som eksempel) måtte jeg bare slå av.
«Kvinnelige spillere derimot kan ikke velge om de blir seksuelt trakassert (pr def så er oppmerksomheten uønsket om det gjelder seksuell trakassering). Altså har mannlige spillere et privilegie (at de kan velge å ikke forholde seg til tematikken) som kvinnelige spillere ikke har.»
Om du hadde sett videre, så hadde du fått med deg biten der hun snakker om at menn opplever generelt MER trakassering enn kvinner, men at menn tar seg generelt mindre nær av det.
Så at menn kan velge å ikke blir trakassert eller ikke blir trakassert er feil, det er bare at vi ikke bryr oss like mye.
Jeg har mistet tellingen på antall ganger jeg har blitt kalt «faggot», «dickless homo» og andre antydninger om manglende størrelse på edlere deler, aka seksuell trakassering.
Women scored much higher than in men in Sensitivity, Warmth, and Apprehension, while men scored higher than women in Emotional Stability, Dominance, Rule-Consciousness, and Vigilance.
https://www.psychologytoday.com/blog/games-primates-play/201201/gender-differences-in-personality-are-larger-previously-thought
Hei Jinxed
Formuleringen min var kanskje ikke helt klar, beklager det. Poenget mitt var at mannlige spillere har ganske større frihet til å gi f*** i problemstillingene rundt seksuell trakassering, mens kvinnelige spillere utsettes så ofte for seksuell trakassering at det er en frihet de i betydelig mindre grad har.
Det er også forskjell mellom trakassering og seksuell trakassering. Mens menn i snitt er mer utsatt for trakassering på nettet, er kvinner mer utsatt for seksuell trakassering. Denne påstanden om at menn trakasseres mer men tar seg «mindre nær av det» er i bestefall en feillesning av forskning, i verste fall forvrengning. Den siste studien av PEW (http://www.pewinternet.org/2014/10/22/online-harassment/) viser at «Overall, men are somewhat more likely than women to experience at least one of the elements of online harassment, 44% vs. 37%. In terms of specific experiences, men are more likely than women to encounter name-calling, embarrassment, and physical threats.»
Men, og det er et enormt stort men, i avsnittet over (som også ligger i key findings) finner du følgende: «Young women, those 18-24, experience certain severe types of harassment at disproportionately high levels: 26% of these young women have been stalked online, and 25% were the target of online sexual harassment. In addition, they do not escape the heightened rates of physical threats and sustained harassment common to their male peers and young people in general.»
Altså trakasseres menn litt mer i snitt, men kvinner (og da særlig unge kvinner) møter en mer alvorlig grad av trakassering. Å unnlate dette siste poenget er å feilrepresentere forskningen, men akkurat slike lettvint cherrypicking av forskning gjøres over en lav sko i denne debatten. For å forstå og diskutere fenomen som seksuell trakassering må man evne å ha mer enn en tanke i hodet om gangen, fordi det ER komplekst og forenklinger ødelegger langt mer enn de oppklarer.
Det er ikke en konkurranse i «hvem har det verst». Det er et ønske om å få anerkjent at trakassering skjer. At det har konsekvenser. Og at årsaken ikke er «hårsåre damer», men drittsekker som ødelegger for andre. At menn også møter mye trakassering på nett (dog som oftest av annen karakter) er vel ikke noe godt forsvar for hvorfor man burde forsette å seksuelt trakassere kvinner?
Når det gjelder forskjell mellom kjønnene og saken du linket til: Den er ikke relatert til resten av posten din, for den handler om statistiske variasjoner i personlighetstrekk ikke om spillere eller trakassering. Analysen er også ganske banal og dårlig, men jeg har ofte problemer med de metodiske slagsidene til evolusjonsbiologi og -psykologi. tldr: Det er flere likheter mellom kjønnene enn forskjeller, og hvilke metode vi bruker når vi studerer kjønn er helt avgjørende for hva kjønnsforskjeller vi «finner». Se her f.eks. http://forskning.no/2015/02/kvinner-og-menn-mer-enn-forskjellige
«Og at årsaken ikke er “hårsåre damer”, men drittsekker som ødelegger for andre. At menn også møter mye trakassering på nett (dog som oftest av annen karakter) er vel ikke noe godt forsvar for hvorfor man burde forsette å seksuelt trakassere kvinner?»
Det er jo nettopp dette som er kjernen, det fremstilles så altfor ofte som at det er «alle» mannlige gamere som er kvinnehatende drittsekker som aktivt går inn for å trakassere kvinnelige gamere, mens faktumet er som du er inne på at det er en liten andel med drittsekker som liker å provosere folk.
Jeg er helt for å gjøre noe med online trakassering/trolling, men jeg vet ikke om noe bra løsning for å få stopp på det, men jeg vet derimot at å holde 99% av den mannlige gamer befolkning ansvarlig og anklage de for hva kanskje 1% av de gjør er ikke er veien til noe konstruktivt. Det er prosenten med drittsekker du trenger å nå frem til men siden de er drittsekker så bryr de seg neppe.
Og at kvinner blir oftere utsatt for seksuell trakassering har egentlig lite med seksualitet å gjøre, men at disse folkene er ute etter å skape en emosjonell respons, dermed tilpasser de angrepene sine til personen de angriper og går da for det som er mest effektivt.
Du vil f.eks neppe få så mye respons utav en mann om du kommer med voldtektstrussler men sjangsene er større for at du får en respons utav en dame.
Angrep på menn går gjerne mer på (manglende) sosial status, (manglende) seksuelle egenskaper eller (manglende) maskuline egenskaper fordi det er generelt mer effektivt enn f.eks trusler om voldtekt.
Og jeg reagerer på hvorfor seksuell trakassering fremheves ovenfor bare «vanlig» trakassering.
Er «vanlig» trakassering mindre farlig enn seksuell trakassering?
Poenget mitt er at fokuset på dette er totalt feil, fokuset burde være drittsekker som trakasserer(totalt uavhengig av kjønn), mens saker som dette gjør det til «menn som hater kvinner».
Hei igjen Jinx
Det er jo nettopp dette som er kjernen, det fremstilles så altfor ofte som at det er “alle” mannlige gamere som er kvinnehatende drittsekker som aktivt går inn for å trakassere kvinnelige gamere, mens faktumet er som du er inne på at det er en liten andel med drittsekker som liker å provosere folk. Jeg er helt for å gjøre noe med online trakassering/trolling, men jeg vet ikke om noe bra løsning for å få stopp på det, men jeg vet derimot at å holde 99% av den mannlige gamer befolkning ansvarlig og anklage de for hva kanskje 1% av de gjør er ikke er veien til noe konstruktivt. Det er prosenten med drittsekker du trenger å nå frem til men siden de er drittsekker så bryr de seg neppe.
Jeg er uenig i at det «ofte» framstilles som om «alle mannlige gamere er kvinnehatende drittsekker». Når jeg f.eks. skriver en rapport som forteller at kvinner er mer utsatt for seksuell trakassering, eller at en bloggpost som sier at mannlige spillere har privilegier, så sier jeg ikke at alle mannlige gamere er kvinnehatende drittsekker. Jeg prøver bare å påpeke et problem. Et problem som er av kjønnet karakter og som går mer ut over kvinner enn menn. Likevel toger det inn en haug med folk som føler seg krenket fordi jeg påpeker f.eks. at en gruppe har fordeler eller ulemper en annen har.
For meg blir et bevis på et ganske egoistisk perspektiv når så mange mannlige gamere er mer opptatt av at noen har kritisert dem, og da sikkert gjort noen dårlige generaliseringer, enn det faktiske problemet; omfattende forskjellsbehandling. At et dusin skribenter erklærer «gameren for død» (jmf. «the king is dead, long live the king») er ikke i nærheten av så alvorlig som at feministiske spillkritikere mottar faktiske dødstrusler.
Og at kvinner blir oftere utsatt for seksuell trakassering har egentlig lite med seksualitet å gjøre, men at disse folkene er ute etter å skape en emosjonell respons, dermed tilpasser de angrepene sine til personen de angriper og går da for det som er mest effektivt.
Du vil f.eks neppe få så mye respons utav en mann om du kommer med voldtektstrussler men sjangsene er større for at du får en respons utav en dame.
Motivasjonen til den som roper «u derserve to get raped» kan godt være å få en mest mulig emosjonell respons, og personen tenker kanskje ikke på voldtekt i det hele tatt. Det spiller egentlig ingen rolle. Det er en trussel og trusler er ikke lov. Og at du her forklarer og unnskylder oppførselen er med på å ufarrliggjøre og legitimere den. Og det er i seg selv et veldig stort problem og hinder for at voldtektstrusler skal tas alvorlig. Om du mener at vi bør endre lovverket slik at trusler blir lovlig trenger du nok bedre argument enn «for du får større respons». Med den logikken burde dødstrusler vært lovlig for de gir meget ofte en stor respons.
Det heter forøvrig seksuell trakassering fordi det er uløselig knyttet til vår forståelse av seksualitet og kjønn. Anbefaler at du leser deg litt opp på hva som egentlig ligger i begrepet før du begynner å kritisere hva det dekker og ikke… Se f.eks. her http://seksuelltrakassering.no/seksuell-trakassering/
Angrep på menn går gjerne mer på (manglende) sosial status, (manglende) seksuelle egenskaper eller (manglende) maskuline egenskaper fordi det er generelt mer effektivt enn f.eks trusler om voldtekt.
Synes du det er like alvorlig å kalle en mann for «jævla jomfru» som det er å true noen med at du skal voldta dem? Husk også her at 1 av 10 kvinner blir voldtatt i sitt liv, ca like mange kvinner blir voldtatt i året som blir skadet i trafikken. Altså er ikke voldtekt en perifer eller fjern trussel i de fleste kvinners liv.
Forøvrig synes jeg dette sitatet blir talende her: «Men fear that women will laugh at them, women fear that men will kill them»
Og jeg reagerer på hvorfor seksuell trakassering fremheves ovenfor bare “vanlig” trakassering.
Er “vanlig” trakassering mindre farlig enn seksuell trakassering?
Seksuell trakassering regnes som verre enn annen trakassering fordi i seksuell trakassering vil i tillegg til trakasseringen har ytterlige effekter og konsekvenser som følge av eksisterende kjønnsrollestrukturer.
På samme måte som det er verre å forskjellsbehandle på grunn av hudfarge (rasisme) enn det er på grunn av personlig preferanse («jeg liker ikke folk med blondt hår») fordi det førstenevnte er institusjonalisert.
Disse prinsippene ligger til grunn for det meste av internasjonal lovgivning og politikk på diskriminering og likestilling.
Poenget mitt er at fokuset på dette er totalt feil, fokuset burde være drittsekker som trakasserer(totalt uavhengig av kjønn), mens saker som dette gjør det til “menn som hater kvinner”.
Jeg skulle ønske at det kun handlet om et mindretall. Men det er ikke det. For selv om det er et mindretall som sender trusler o.l. er det en ganske stor majoritet som tillater det i sin kultur. Som avviser og latterliggjør forsøk på å stoppe trakassering eller forskjellsbehandling, som avviser erfaringene til dem som blir diskriminert – og jevnt over ikke er villig til å ta på seg ansvar for situasjonen.
«Og at du her forklarer og unnskylder oppførselen er med på å ufarrliggjøre og legitimere den.»
Jeg har på ingen som helst måte UNNSKYLDT denne oppførselen.
Det blir like dumt som å si at fordi man prøver å forstå en seriemorder så mener du også at det er okey å drepe folk.
«eller at en bloggpost som sier at mannlige spillere har privilegier, så sier jeg ikke at alle mannlige gamere er kvinnehatende drittsekker.»
F.eks punkt 7: «Når jeg drar på et spillarrangement eller konferanse kan jeg være ganske sikker på at jeg ikke vil bli trakassert, befølt, få forespørsler om sex eller catcalls fra fremmede.»
Hvem finner du på spillarrangement? Jo gamere, så hvem er det som driver og antaster alle damer på spillarrangement? Jo tydligvis mannlige gamere.
«For meg blir et bevis på et ganske egoistisk perspektiv når så mange mannlige gamere er mer opptatt av at noen har kritisert dem, og da sikkert gjort noen dårlige generaliseringer, enn det faktiske problemet; omfattende forskjellsbehandling.»
Ja jøss, teite menn som blir irritert over å bli stemplet som kvinnehatende trangsynte idioter. Kan virkelig ikke skjønner hvorfor.
Det er ikke som at gamere har lang tradisjon med å bli stigmatisert og uthengt i media…
Det er nettopp fordi jeg IKKE hverken diskriminerer eller hater kvinner at jeg blir provosert av sånne utsagn, hadde jeg gjort det så hadde jeg ikke tatt meg bryet med å motargumentere.
«Seksuell trakassering regnes som verre enn annen trakassering fordi i seksuell trakassering vil i tillegg til trakasseringen har ytterlige effekter og konsekvenser som følge av eksisterende kjønnsrollestrukturer.»
Så hva du sier er at trakassering av seksuell natur imot menn ikke er så farlig, det er bare når det gjøres imot damer at det er alvorlig. Skjønner.
«Synes du det er like alvorlig å kalle en mann for “jævla jomfru” som det er å true noen med at du skal voldta dem? »
Menn er mer utsatt for dødstrusler.
Er dødstrusler mer eller mindre alvorlig enn voldtektstrusler?
Og utav nysgjerrighet, hvordan skal disse folkene som utsetter disse truslene vite hvor du bor når de bare vet gamertag’en din?
Jeg legger ihvertfall ALDRI ut min personlige info på nettet med gamertag’en nettopp fordi jeg vet det finnes endel forskrudde mennesker der ute.
«Likevel toger det inn en haug med folk som føler seg krenket fordi jeg påpeker f.eks. at en gruppe har fordeler eller ulemper en annen har.»
Er du overrasket over at gamere føler seg krenket over å bli kalt for voldtektsmenn og kvinneantastere?
Haddet det vært bedre om vi ikke hadde blitt opprørt over å bli lempet sammen med voldtektsmenn?
«enn det faktiske problemet; omfattende forskjellsbehandling.»
Hvorfor nevnes aldri FORDELENE kvinnelige gamere har i denne forskjellsbehandlingen?
Og det absolutt mest brilliante med online gaming er at du kan være hvilket som helst kjønn du vil.
Om du synes det er plagsomt med oppmerksomheten du får som kvinnelig gamer så kan du bare lage deg en mannlige karakter også unnlate å informere folk om at du er en kvinnelig spiller.
Jeg kjenner flere menn som spiller kvinnelige karakterer og jeg kjenner flere kvinner som spiller mannlige karakterer.
Er noen plagsomme idioter? Sett de på ignore og spill videre.
Hei hei
Ser at temperaturen har gått opp et par flere grader her enn jeg mente. Jeg må innrømme at etter å ha møtt de samme motargumentene et hundretalls ganger kommer min egen tålmodighet til kort, og jeg blir mer opptatt av å få ting sagt enn og gå i dialog (som er poenget med kommentarfeltet på denne bloggen). Så, jeg tar en dyp pust og skal prøve å holde dette litt mer nøytralt.
Om legitimering av trakassering: Jeg prøver ikke å si at du er en forkjemper for trakassering, eller at du ønsker et kvinnefiendtlig miljø i spill. De som genuint gjør det kan nok telles på et par hender. Likevel blir effekten av å alltid stille spørsmål ved «om det er forskjellsbehandling» når det legges fram betydelige mengder bevis (se f.eks. dagens bloggpost om kjønnsforskjeller i spill), at vi aldri kan snakke om selve trakasseringen/ukulturen. Man blir istedenfor stuck i en diskusjon OM det er trakassering, hvem som har det verst og om det egentlig betyr noe.
Dersom vi kan ha som felles utgangspunkt at a) seksuell trakassering er utbredt i spill og går mer utover kvinner enn menn, og b) seksuell trakassering er ulovlig og uønsket, så er egentlig jeg fornøyd. For den største utfordringen vi har når det kommer til seksuell trakassering er at det ikke blir tatt på alvor. Og så lenge det ikke forstås som et problem kan vi heller ikke løse det.
Sånn sett kan det være en god ide å gå inn i diskusjoner om seksuell trakassering med å flagge at man er enig at det er et problem og noe man vi gjøre noe med. For om man går rett på «men jenter får oppmerksomhet også», «menn blir også trakassert» etc etc. så flyttes fokus for diskusjonen, og vi får faktisk ikke snakket om seksuell trakassering fordi vi er opptatt med å snakke om alt det andre. Hele posten din handler f.eks. om kritikken som har kommet mot gamere og hvorfor du er provosert over det. Du har mer eller mindre effektivt snudd diskusjonen fra å handle om seksuell trakassering (som jeg igjen må påpeke at det er solide bevis for at skjer og er særlig utbredt i spillmiljø) til å handle om at du er forbannet over at journalister har kalt deg kvinnefiendtlig.
Vi føler nok oss begge krenket i denne situasjonen, og det er en av grunnene til at det er vanskelig å snakke – vanskelig å lytte. Men i praksis blir hver kommentar om krenkede gamere en distraksjon fra det egentlige problemet: diskriminering.
Om nedsettende prat om gamere: Som jeg har sagt før (ad nauseum) – jeg er fullt klar over at gamere har fått masse ufortjent pes. Jeg har faktisk mottatt en god del av det selv, og har dedikert de siste 10 årene av mitt liv til å forske og formidle om spill – akkurat fordi jeg ble så lei av stereotypiske framstillinger i media.
Mitt utgangspunkt er også veldig likt det de fleste spilljournalister, -forskere og -designere har. Vi er alle i samme båt når det gjelder ønsket om å bli kvitt kjipe og urettferdige merkelapper.
Når det er sagt, så kan vi ikke gå rundt å lyge om spilleres oppførsel bare fordi vi synes gamere har blitt dårlig behandlet før. Dersom kvinner rapporterer om omfattende seksuell trakassering på spillmesser betyr det at gamere (noen eller mange) driver med omfattende seksuell trakassering. Og selv om det nok aldri var intensjonen, har det meste av balubaet rundt gamergate gitt store mengder bevis på en kvinnefiendtlig kultur (selvfølgelig er spillkulturen så stor og innbefatter så mange at vi kan egentlig ikke generalisere, men snakker nå iallefall om den nye spilloffentligheten). Det er snakk om faktiske, konkrete situasjoner og eksempler. Og de MÅ vi forholde oss til.
Jeg er like mye del av spillkulturen som du er, men når noen sier «spillkulturen er misogyn» føler jeg meg aldri truffet eller krenket. Jeg vet at jeg i noen situasjoner er med på å opprettholde kjønnsforskjeller, mens jeg i andre situasjoner er aktiv i å forsøke bryte dem ned (har det best når jeg gjør mer av sistnevnte en førstnevnte). Om du ikke synes det er en menneskerett å få kalle medspillere «jævla horer som fortjener å bli voldtatt» – vel så er ikke kritikken mot misogyne gamere rettet mot deg.
Om seksuell trakassering: Du forstår tydeligvis ikke hva seksuell trakassering er, og det gjør at noen av kommentarene dine ikke gir helt mening for meg. Både menn og kvinner kan seksuelt trakasseres. At kvinner i større grad er offer for det, og menn i større grad utfører det er noe vi har vist empirisk, og har ingenting med definisjonen å gjøre. At det går mer ut over kvinner enn menn har såklart også med eksisterende kjønnsstrukturer å gjøre.
Om anonymitet: Du skriver at man kan velge hvem man vil være på nettet og det er lett å blokke de man ikke ønsker. Det er en sannhet med modifikasjoner. For mange kvinnelige spillere, homofile spillere, handicappede spillere eller andre gamere som tilhører en minoritetsgruppe (som ironisk nok er flertallet…) så kan man ikke være den man ønsker på nettet. F.eks. Om jeg er handicappet har jeg mulighet til å spille en karakter som kan gjøre ting jeg fysisk ikke kan og er slik en frihet. Men, når en medspiller kaller meg en «fucking retard» fordi jeg plukket opp feil gjenstand blir jeg raskt påminnet om at jeg er handicappet. At min fysiske kroppe og identitet er slik den er og den forsvinner ikke online. Så ikke alle har den friheten og muligheten du beskriver.
Om fokus for samtalen: Det er bare så mange ting man kan snakke om på en gang. Jeg skjønner at det er kjipt å bli kalt kvinnehater, og at du og andre reagerer på det. Men jeg mener altså at det kun er noen outliers/ekstreme stemmer/provokatører som har gjort det, mens resten av oss som tar opp kjønnsforskjeller snakker om kultur, praksis, symboler etc. Vi er FULLT klar over at det handler om strukturer og verdier, og at det ikke sitter et hemmelig kabal av kvinnehatere som prøver å holde spillpiker unna hobbyen deres.
Om kvinners privilegier i spill. Dette er et meget meget interessant tema, og planlegger egen bloggpost om dette senere (så tar diskusjonen da). Kort fortalt: Oppmerksomhet kan føles utolig godt (og kvinner får mer av det i spill), men er ikke nødvendigvis en fordel fordi det forutsetter at kvinnelige spillere behandles som «de andre» og forskjellsbehandlingen fortsetter.
Helt til slutt; om å ta ansvar. Som en som identifiserer seg som gamer og som jobber med spill er det helt naturlig for meg å engajsere meg i og ta ansvar for kulturen jeg er en del av. For meg innebærer ansvaret at alle skal føle seg velkommen og trygge, eller i det minste at hvis du ikke føler deg velkommen eller trygg – så skal det ikke ha noe med kjønn, hudfarge, handicap eller seksualitet. Og jeg håper at andre også tenker slik og har lyst å ta det samme ansvaret.
Om du ikke gjør det, greit for meg. Men jeg skjønner fremdeles ikke hvorfor det å motarbeide meg eller andre feminister (sier ikke at du gjør det, men det er nok av dem som gjør) skal løse noe som helst.
Disse innleggene begynner å bli ganske lange og oversiktlig så jeg må nesten bare kutte litt ned på hva jeg svarer på her nå. 🙂
«Du har mer eller mindre effektivt snudd diskusjonen fra å handle om seksuell trakassering (som jeg igjen må påpeke at det er solide bevis for at skjer og er særlig utbredt i spillmiljø) »
Først og fremst så vil jeg nå skille imellom det virtuelle og fysiske.
Du sier at jeg ikke forstår seksuell trakassering og at seksuell trakassering er ett utbredt problem iblant gaming miljøet, altså mer enn hva som er «normalt».
Da lurer jeg først og fremst på hvilkne studier eller undersøkelser du hentyder til her fordi jeg er har ikke fått med meg noe som tilsier at gamere er generelt mer kvinnehatende enn andre grupperinger, tvert imot er mine personlige observasjoner og erfaringer ifra kvinnelige bekjente at gamerkulturen er generelt veldig inkluderende.
Dette er selfølgelig ikke empiriskt så om du har noe mer relevante studier som tilsier noe annet så vil jeg veldig gjerne lese det.
Deretter til seksuell trakassering og min tilsynelatende manglende forståelse for dette, om vi fokuserer på virtuelle verdner hvor mesteparten av gamer interaksjon pågår, hvordan vil seksuell trakassering foregå?
Trusler om drap, vold og voldtekt er åpenlyse tomme trusler siden spillere er anonyme.
«Det er snakk om faktiske, konkrete situasjoner og eksempler. Og de MÅ vi forholde oss til.»
Det blir det samme som å holde alle muslimer ansvarlige for handlingene til muslimske terrorister.
Mener du at muslimer bør ta ett oppgjør med seg selv for handlingene til hva kanskje under 1% av de gjør?
«Når det er sagt, så kan vi ikke gå rundt å lyge om spilleres oppførsel bare fordi vi synes gamere har blitt dårlig behandlet før»
Selfølgelig ikke, men jeg har enda til gode å se noe faktiske troverdige bevis på at dette er ett faktisk utbredt problem innen gamingkulturen og å henvise til handlingene til ett kraftig mindretall som bevis for ett underliggende problem i hele kulturen blir i mine øyne veldig fordomsfullt.
Hei igjen
Vi kommer til sakens kjerne: Du tror ikke at spillkultur er særlig utsatt for seksuell trakassering, eller at det som skjer «virtuelt» har konsekvenser for det fysiske. Og at påstandene mine er uten bevis.
I så tilfelle kan jeg nok være til hjelp. Jeg har nemlig vært leder for et forskningsprosjekt om seksuell trakassering i onlinespill som helt tydelig viser a) at seksuell trakassering er omfattende i onlinespill, og b) at trakassering/trusler i spill har konsekvenser for personer IRL
Det betyr ikke at spillere er mer kvinneforaktende enn andre (for oppførselen forklares jo med «det er bare et spill», ikke «fordi damer er jævlig»), men at kulturen har utviklet seg til å bli særlig fiendtlig mot kvinner (selv om det ikke er intensjonen i mange tilfeller).
Funnene våre stemmer godt med det andre forskere har gjort internasjonalt, f.eks. presenterte jeg denne forskningen på på 2 ulike sesjoner om spill og kjønn på konferansen Internet Researchers Conference i Sør Korea i høst, men fordi fokuset på seksuell trakassering i spill er relativt nytt vil det nok ta et år eller to før mye av den forskningen er publisert (grunnet treghet i akademisk publisering). Men jeg er jo over gjennomsnittet interessert i det så jeg kommer nok til å skrive om ny forskning på temaet her på Spillpikene etterhvert 🙂
Takk for praten!
Kanskje nå når du skjønner hvor jeg kommer fra (at jeg har mer enn god belegg for hva jeg påstår om spillkultur) skjønner du kanskje også at det ikke er snakk om svartmalig eller fordomsfullhet?
Rapporten kan du lese gratis her: http://www.scribd.com/doc/240144719/Rapport-Om-Seksuell-Trakassering-i-Online-Dataspill#scribd
«Om jeg er handicappet har jeg mulighet til å spille en karakter som kan gjøre ting jeg fysisk ikke kan og er slik en frihet. Men, når en medspiller kaller meg en “fucking retard” fordi jeg plukket opp feil gjenstand blir jeg raskt påminnet om at jeg er handicappet. At min fysiske kroppe og identitet er slik den er og den forsvinner ikke online. Så ikke alle har den friheten og muligheten du beskriver.»
Det er jeg faktisk totalt uenig. 😛
Du blir ikke kalt retard fordi du er faktisk handikappet, men pga noe som har skjedd i spillet.
Om du ikke har fortalt til vedkommende at du er handikappet så kan ikke han vite at du faktisk er det eller fordømme deg for det.
På samme måte som at det er totalt valgfritt hvilket kjønn, rase og legning du ønsker å fremstå som om du idet hele tatt vil informere om det.
Men du BLIR derimot dømt for dine handlinger i spillet, så om du gjør noe fantastisk dumt i spillet, som f.eks å trekke en boss før folk er klare så hele raidet blir wipet, så vil du få høre det, ikke fordi du er jente, gutt, homofil, transe, svart, hvit, gul eller grønn, men pga hva DU som person har gjort.
Gamerkultur er vel sånn sett ett «meritocracy».
Det handler ikke om hvem du er, men hva du har gjort. 🙂
«og jevnt over ikke er villig til å ta på seg ansvar for situasjonen.»
Forskning viser at kvinner utover vold oftere imot barn og oftere dreper barn enn menn.
Er du villig til å ta ansvar for denne situasjonen?
http://www.dagbladet.no/2011/12/15/nyheter/innenriks/vold/barn/mor/19426039/
Sorry Jinxed, det blir for usaklig.
«Kanskje nå når du skjønner hvor jeg kommer fra (at jeg har mer enn god belegg for hva jeg påstår om spillkultur) skjønner du kanskje også at det ikke er snakk om svartmalig eller fordomsfullhet?»
Jeg vil si det handler mer om perspektiv og tolkning.
To mennesker kan observere nøyaktig samme fenomen og komme til 2 vildt forskjellige konklusjoner.
Du sier selv at 80% har observert bruk av homo som skjellsord, ergo seksuell trakasssering av menn, mens 50% hadde observert nedsettende ord om kvinner. Ergo pr de tallene er seksuell trakassering av menn mer utbredt.
Mitt poeng er at trakassering er ett problem uavhengig av kjønn og at jeg ser MER trakassering av menn enn jeg ser av kvinner men det er bare når kvinner blir trakassert at det er ett problem?
Du har selv sagt at seksuell trakassering av menn ikke er så farlig som seksuell trakassering av kvinner, en holdning som er noe kjønnsdiskriminerende?
Jeg reagerer også på bruk av «GamerGate» som «bevis» for at det er ett underliggende problem med kvinnehat i gamerkulturen. Pr samme argument er det ett underliggende problem med muslimer og terrorisme.
Jack Thompson f.eks som også kritiserte spill fikk vel så mye hat som Anita men jeg hører ikke han bli nevnt her?
Hei igjen
Det er åpenbart at ett fenomen kan forstås på flere måter, med spill og kjønn er det dusinvis av perspektiv å ta. Men det gjør ikke at alle perspektiv er like riktige eller nyttige. Det betyr heller ikke at vi kan definere virkeligheten som vi vil. Når det kommer til seksuell trakassering er det (pr norsk lov) offeret som har retten til å definere hva som er seksuell trakassering og ikke.
Både menn og kvinner kan oppleve «homo» som verbal seksuell trakassering. At du tror det kun vil gjelde menn antyder for meg (nok en gang) at du ikke har forstått hva seksuell trakassering er. Og det gjør det veldig vanskelig å diskutere med deg. Seksuell trakassering er i seg selv like ille uansett hvem den rettes mot. Men, det er jo slik at vi har ikke alle like mye makt eller frihet her i verden. Og dritt fordeles ikke jevnt. Slik blir det at trakassering e.l. som går ut over grupper som allerede er diskriminert kan føre til dobbeltbelastning. Det er ikke en «tolkning». Det er grunnleggende samfunnsvitenskap om hvordan ulikheter og strukturer virker.
Det er helt mulig at du observerer mer trakassering av menn, enn av kvinner. Forskjellen på mine påstander og dine påstander, er at jeg ikke baserer meg på egne anekdoter og oppfatninger – men forskning som tar inn over seg mange ulike spilleres opplevelser. Du får selv velge hva du velger å basere deg på, men du kan ikke sitte å etterspørre forskning – for å så avvise den fordi den ikke passer med dine egne opplevelser.
Gamergate er «bevis» for en haug med ting; spilleres engasjement og produktivitet, nære koblinger mellom chan-kultur og spillkultur, frustrasjon med – OG kvinneforakt. Hvordan det er mulig å tolke de mange tusen meldinger og tweets med kjønnsbasert hets (f.eks. voldtektstrusler) som at «her er alt ok og kvinner i spill har ingen grunn til å være bekymret» skjønner jeg virkelig ikke.
Jeg diskuterer gjerne temaet, og er alltid interessert i andre spilleres perspektiv og historier. Men det går ikke om vi ikke kan ha som felles utgangspunkt at a) forskning er bedre enn egne opplevelser for å si noe generelt, og b) dette handler om kjønn siden det er kjønn vi diskuterer. Hadde det ikke handlet om kjønn hadde vi ikke snakket om kjønn og kjønn hadde ikke være en så avgjørende variabel.
«Både menn og kvinner kan oppleve “homo” som verbal seksuell trakassering. »
Men det brukes hovedsaklig om MENN. Spesielt ord som «Fag» og «Faggot» som ofte brukes er ment imot menn.
«Slik blir det at trakassering e.l. som går ut over grupper som allerede er diskriminert kan føre til dobbeltbelastning. »
Er dette en annen versjon av at «hvite menn» er priviligerte?
«Forskjellen på mine påstander og dine påstander, er at jeg ikke baserer meg på egne anekdoter og oppfatninger»
Det var du som skrev at 80% hadde hørt bruk av «homo» mens 55% haddet sett tilsvarende nedlatende om kvinner.
OG jeg har spurt flere spørsmål angående dine tolkninger av denne informasjonen som jeg ikke har fått svar på enda.
«Gamergate er “bevis” for en haug med ting; spilleres engasjement og produktivitet, nære koblinger mellom chan-kultur og spillkultur, frustrasjon med – OG kvinneforakt. Hvordan det er mulig å tolke de mange tusen meldinger og tweets med kjønnsbasert hets (f.eks. voldtektstrusler) som at “her er alt ok og kvinner i spill har ingen grunn til å være bekymret” skjønner jeg virkelig ikke.»
Isåfall spør jeg igjen, er ISIS bevis for at vi trenger å være bekymret for muslimer?
«Hadde det ikke handlet om kjønn hadde vi ikke snakket om kjønn og kjønn hadde ikke være en så avgjørende variabel.»
Trolling og hetsing på nett er noe som affekterer begge kjønn men det fremstilles her som at dette bare er ett problem for kvinner.
Jeg gjentar, Jack Thompson ble like utskjellt om ikke mer enn Anita, hvorfor blir ikke dette nevnt?
Hei
«Men det brukes hovedsaklig om MENN. Spesielt ord som “Fag” og “Faggot” som ofte brukes er ment imot menn.» Jepp
«Er dette en annen versjon av at “hvite menn” er priviligerte?» Jepp, privilegie er andre siden av mynten til diskriminering
«Det var du som skrev at 80% hadde hørt bruk av “homo” mens 55% haddet sett tilsvarende nedlatende om kvinner.
OG jeg har spurt flere spørsmål angående dine tolkninger av denne informasjonen som jeg ikke har fått svar på enda.» Her har du gjort en omskriving som har ført til feiltolkning. Fra rapporten «Opp mot 80 prosent av respondentene i spørreundersøkelsen har sett ord som ”homo” og ”retard” brukt i spillsammenheng, mens omlag 55 prosent har sett skjellsordene ”hore”, ”slut” og ”fitte» OBS OBS! siden respondentene var 1/3 kvinner og 2/3 menn kan du ikke ut i fra dette konkludere med at menn er mer seksuelt trakassert.
«Isåfall spør jeg igjen, er ISIS bevis for at vi trenger å være bekymret for muslimer?» Det jeg sier er at Gamergate kan ikke forklares uten å ta opp kjønn. Om du så absolutt må trekke inn ISIS er det en dårlig paralell, for det er INGEN som prøver å si at ISIS ikke har noe med religion å gjøre. Stor uenighet om hvordan religionen spiller en rolle, men ingen som seriøst argumentere for at ISIS er en areligiøs bevegelse (slik Gatere hevder at kjønnsdiskrimineringen i Gamergate ikke handler om kjønn).
«Trolling og hetsing på nett er noe som affekterer begge kjønn men det fremstilles her som at dette bare er ett problem for kvinner.
Jeg gjentar, Jack Thompson ble like utskjellt om ikke mer enn Anita, hvorfor blir ikke dette nevnt?» Som jeg har sagt før; trakassering går ut over begge kjønn (og på nettet mot menn i litt større grad), men seksuell trakassering er noe som går mer ut over kvinner – og da særlig unge kvinner. Det er ikke uredelig å sette fokus på de mest utsatte gruppene. For å forklare seksuell trakassering trenger man også andre forklaringsmodeller og metoder enn for trakassering og hets generelt. Altså er det forskningsmessig (og argumentasjonsmessig) uredelig å late som om «netthets» og «seksuell trakassering i onlinespill» er en og samme ting.
Men, Jinxed, jeg tror jeg trekker meg fra denne samtalen nå. Det føles som om vi har gått i sirkel et par ganger allerede, og det blir frustrerende heller enn spennende å utveksle synspunkt.
De fleste spørsmålene dine er forøvrig besvart i forskningsrapporten om seksuell trakassering i online dataspill: http://www.scribd.com/doc/240144719/Rapport-Om-Seksuell-Trakassering-i-Online-Dataspill
Som sagt er seksuell trakassering i dataspill en relativt ny problemstilling, men fra det jeg har fulgt med i internasjonal spillforskning så vil det komme mange forskningsartikler om temaet i løpet av de neste par årene. Så for interesserte som oss er det mye å glede seg til.
«Det jeg sier er at Gamergate kan ikke forklares uten å ta opp kjønn.»
Jo faktisk, fordi det samme skjedde med Jack Thompsen og han var mann.
Han ble også utsatt for voldtekt og drapstrusler.
Noen går ut og «angriper» gamere generelt, fleste gamere bryr seg ikke, men som i alle grupperinger så har du folk som er mindre modne og mer rabiate og noen direkte psykotiske, men du kan ikke fremstille dette som representativt for ALLE gamere.
«Om du så absolutt må trekke inn ISIS er det en dårlig paralell, for det er INGEN som prøver å si at ISIS ikke har noe med religion å gjøre.»
Det er ingen som har sagt at disse trollene ikke er gamere.
Men det er forskjell på å si at terroristene er muslimer og muslimer er terrorister, på samme måte som trollene er gamere vs gamere er troll.
Om du skal bruke dette som bevis for at det er ett underliggende problem så må du isåfall kunne bevise at dette er representativt for gamere og ikke bare en minoritet.
Problemet her er ikke kjønn men anonymitet.
Vi har hovedsaklig 2 mekanismer for å oppføre oss, de fleste har ett moralsk kompass som dikterer hva som er rett og galt mens andre oppfører seg i frykt for straff.
Problemet med nettet er da nettopp at du kan trolle og terroriserer andre mennesker uten frykt for straff fordi du er anonym, noe som bringer ut det værste i noen folk.
Med andre ord, idet du slutter å være anonym så blir du ett potensielt mål og dette skjer totalt uavhengig av kjønn.
Hvorvidt kvinner blir utsatt for mer seksuell trakassering har lite med at de er kvinner å gjøre men med at dette er ett potensielt svakt punkt trollene kan utnytte.
Jeg har myst på rapporten du linker til og jeg ser ingen harde fakta her som skulle bevise at dette er ett underliggende problem med henhold til gamere.
Men du har din tolkning og jeg har min. 🙂