Vi forteller litt om alt nytt som har skjedd siden Spillpikenes oppstart i 2009, og hvordan du kan være med å fortsette debatten!
Da vi startet Spillpikene-bloggen for snart 10 år siden, var det med et ønske om å bringe en ny stemme inn i spilloffentligheten. Hvor godt vi har lykkes får andre vurdere, men vi er selv ganske fornøyd med hvor vi har endt opp og hva vi har fått til. Samtidig er det påfallende hvor mye Spillpikene har forandret seg i løpet av årene, med en blogg som både ser ut og brukes annerledes i dag enn da vi startet.
Her var vi
I oppstarten, aka gode gamle dager i 2009, var blogg et relativt nytt fenomen. Den norske bloggosfæren var i startgropen med en sjarmerende, liten jungel av blogger. De vekslet mellom å være personlige og tematiske, og fulgte ofte hverandre (interesserte kan lese mer om norsk blogghistorie i Bjørkelos bok). Dataspill hadde på den tiden rukket å bli populært, men likevel ikke klart å bli helt mainstream. Tradisjonelle kanaler hadde begynt med spillanmeldelser, mens reportasjer om spill var påfallende ofte av typen «se så rare disse folkene er som gamer!». På det feltet hadde spillblogger noe viktig å bidra med; som fora der spillere kunne dele sine fortellinger med hverandre, uten å først måtte avkrefte myter om voldspåvirkning eller argumentere for spillenes egenverdi.
I 2018 er det heldigvis langt færre nyhetssaker som lager skremmebilder av spillere og spillkultur. Det er også langt større aksept for spill som kulturuttrykk. Men spilloffentligheten eksisterer fremdeles litt på siden av mainstream media. For eksempel endte både Pressfire og LevelUp opp med å løsrive seg fra sine foreldreselskap (henholdsvis Dagbladet og VGTV) i 2016. Streamere som gjør det stort på Twitch og/eller YouTube tas ikke uten videre inn i varmen som norske kjendiser, og med unntak av NRK sin eSport satsning, virker det som om spillprosjektene i tradisjonelle medier har dabbet av.
Det betyr at det fremdeles er behov for andre kanaler, stemmer og fora for å få fram nye fortellinger om spill!
Her er vi
At vi fremdeles trenger uavhengige arenaer for å gi plass til spillfortellinger, betyr ikke at bloggen (som format) nødvendigvis er det beste, eller eneste løsningen. Internett er et ganske annet dyr nå enn for ti år siden, og blogg er bare ett verktøy i den metaforiske offentlighetsverktøykassen.
Vi Spillpiker har savnet diskusjonene som pleide å skje i kommentarfeltet; de ekstra eksemplene, spennende lenker, hjelp til å rette opp skrivefeil og få ta del i andres perspektiv. Til og med de mer kverulerende kommentatorene ga noe ekstra krydder i blogghverdagen, og det er ikke helt det samme uten. Diskusjonene har flyttet seg til sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram. Selv om man lett kan argumentere for at ingen av disse egentlig er egnet for diskusjon eller debatt, er det like fullt disse plattformene vi velger å bruke når vi skal dele våre meninger – og er der nye nettfellesskap vokser fram. Og når fjellet ikke kommer til Muhammed, må Muhammed komme til fjellet.
Så i starten av året (2018) laget vi en diskusjonsgruppe på Facebook. Gruppen heter Spillpikene – Spillprat. Det er ikke så vanskelig å bli medlem i gruppa som per nå har over 200 medlemmer, og hemmelig er den jo ikke, men det er et stykke unna hva man kan kalle offentligheten.
Bli med i gruppa Spillpikene – spillprat her
Spillprat er Marens hjertebarn, men hun er ikke den eneste som finner nye forgreininger i Spillpike-virket. Mindre blogging har blant annet å gjøre med at ingen av oss er studenter eller er arbeidssøkende lenger, vi har blitt både forskere og spillfolk og bibliotekarer og kommunikasjonsfolk, og merker at døgnets 24 timer ikke strekker til alt vi vil gjøre. Men, vi er ikke noe mindre glade i spill, det er bare så mye mindre tid til å tenke og skrive i bloggformatet.
Her finner du oss også
Her er noen av måtene vi fremdeles jobber med å bringe inn våre stemmer i spilloffentligheten:
- QUIZ: Riktig så flittige spillpikemaur har quiz-masterne Ragnhild og Stine vært på kunnskaps- og underholdningsfronten, som med jevne og ujevne mellomrom har holdt spillquiz på Work-Work i Trondheim. Go quiz!
- PODKAST har vi prøvd, til vår store glede og sceneskrekkblandede fascinasjon, men vi var ikke mange nok som orket å sette oss inn i verktøyene. Det må nevnes at Yngvil, vår Oslobaserte nynorskheltinne, fikk virkelig smaken og teken og kan høres rett som det er hos Rad Crew.
- VIDEOBLOGGING vi ikke gjort noe av, bortsett fra noen stunt på YouTube-kanalen vår som blant annet inneholder takkevideoen for en hedersbetegnelse i 2014.
- EKSPERTER: Vi klarer som regel å svare journalister når de ringer, og vi takker ofte ja til invitasjoner om foredrag og debatter rundt omkring. Så litt deltakelse i offentligheten må vi jo si at vi fortsatt gjør. Det føles som det var i går, men det er allerede 2 år siden vi lagde SENT-kveld på Teknisk museum. Et absolutt høydepunkt i vår Spillpike-karriere.
hvordan feire 10 år med Spillpikene.no?
At vi har fått til mye på snart 10 år betyr ikke at vi har tenkt å hvile på laurbærene. Neste år blir jubileumsår og vi er allerede i gang med å planlegge hva vi vil gjøre, lære, vise fram og diskutere.
Hva synes du vi burde gjøre for 10-årsjubileet vårt i 2019? Burde vi gjøre noe? Burde vi redefinere oss? Legg igjen en kommentar under, på Twitter eller kom bli med og ta en prat med oss på Facebook.
Gratulerer med ti-årsdagen!
På forskudd takk! Som nevnt på Facebook, så er det tiårsdag først i 2019