Mangler du fortsatt noen julegaver? Hva med å gi bort en nålefiltet spillfigur?
For litt siden plukket jeg frem en bok om å nålefilte ullhunder, og tenkte jeg kunne gi det en sjanse. Men selv om boken hadde masse gode tips, var motivasjonen for å lage hunder heller lav – det måtte da være mye morsommere å nålefilte spillfigurer! Selv som fersk nålefilter er jeg nå såpass frelst at jeg vil dele noen tips i håp om at filtegleden sprer seg, kanskje blir det noen nålefiltede gaver under juletrærne i år?
Innkjøp av utstyr
En stor fordel med nålefilting er at du ikke trenger så mye utstyr, og at det du må kjøpe inn er relativt billig! Det eneste du trenger er ull som er egnet til filting, nåler og en nåleplate. Jeg kjøpte alt på Panduro Hobby, og bruker Nepal Wool sammen med Panduros eget «Felting Needles & Needle Base»-sett. Nålene kan du få i ulik tykkelse, jeg synes medium passer greit til hovedformen, og at de tynnere nålene passer godt til detaljer som øyne og slikt. Dessuten brekker nålene lett, så sørg for å ha noen reservenåler lett tilgjengelig! Ellers kan det være lurt å ha ståltråd og eventuelt lim om du skal lage haler, horn eller liknende – dette kan du også bruke som «skjelett» om du lager mer kompliserte figuerer med tynnere armer og bein.
Komme i gang
Før du starter er det lurt å ha et referansebilde å jobbe etter, det gjør jobben med å forme figuren mye enklere! Jeg synes det var praktisk å gjøre et Google bildesøk, slik at jeg kunne se figuren jeg ville lage fra flere vinkler.
Prinsippet bak nålefilting er veldig enkelt: Hver nål har et sett med hakk, som gjør at fibrene i ulla hekter seg sammen når du stikker nålen igjennom. Så jo flere ganger du stikker nålen igjennom, jo tettere og hardere blir ulla. Start med å forme grunnformen du vil bruke, og stikk-stikk-stikk-stikk-stikk nålen igjennom ulla til du er fornøyd med formen og fastheten. Skal du lage armer og ben er dette lurt å lage separat, og så feste de til hovedformen ved å filte sammen sømmene, eventuelt med litt ekstra ull. Om du skal lage veldig tynne deler, kan du tvinne ull rundt en bit ståltråd med et tynt lag med lim. Så enkelt er det!
Ferdig!
Fra meg får nok noen en Dragonite under treet, mens Jigglypuff’en (som for øvrig er enkel og rask å lage da du starter med å forme en ball og filter på resten av delene) muligens brukes som en julekule. Om du vil ha inspirasjon fra noen som virkelig kan dette, kan du ofte få gode treff bare ved å google «needle felted + spillfiguren du er nysgjerrig på». Se for eksempel denne nålefiltede Okami-figuren – perfeksjon!
Blir det nålefiltede spillfigurer under flere trær i år?