Jeg har aldri vært sportsinteressert. Egentlig. Jeg så en del langrenn da jeg var ung, det var gøy og jeg digget serien Gutta På Tur. Og jeg var veldig opptatt av Formel 1 en periode, men det forsvant. Har også sett en del fotballkamper ganske ufrivillig og dør litt innvendig ved tanken på å gjennomgå det igjen. Nå derimot er jeg blitt interessert i e-sport. Jeg har møtt folk som ikke har hørt om det, og folk som ikke snakker om annet hele dagen. Siden jeg ser på meg selv som litt på vei inn i dette tenkte jeg prøve å dra med meg flere og skrive litt tanker rundt det. Ikke minst setter jeg alltid pris på å lære av dem som kan!
Hva er e-sport?
Helt innledende så er e-sport en stor fellesbetegnelse på elektronisk sport utført i en konkurransesetting. Det er altså turneringer i alt fra Tekken, StarCraft, CS og så videre. Koreanske Lee «Jaedong» Jae Dong er en StarCraft: Brood War-spiller og er muligens en av dem som tjener mest i verden på sin e-sport-karriere og han har tjent litt over 500,000 dollar siden 2007. En årslønn på rundt 500,000 norske kroner er jo helt ålreit. Dette er kun konkurranse-inntjening, salg av merchandise og annet er ikke medregnet. Medregnet dette er det ofte snakk om flere millioner. Amerikanske Johnathan «Fatal1ty» Wendel regnes som en av verdens første virkelige store profesjonelle e-sportutøvere og hans største inntjening er i et spill jeg ikke hadde hørt om før, nemlig Painkiller. Han har også spilt blant annet Quake III Arena, Doom 3 og Quake 4. Det har også vært en del kjente svenske e-sportutøvere, nylig Dota 2-laget The Alliance som tok seieren i The International 3 i fjor, der den største premiepotten for noe e-sport-arrangement noen sinne, hele 2,7 millioner dollar, ble delt ut.
Jeg ble interessert i e-sport på grunn av Dota 2. Ikke at jeg har spilt Dota 2 en gang – neida, jeg falt for det gjennom montasjer av fails på youtube. Jeg synes det var gøy å høre de dømmende kommentarene og jeg ble tipset om kampene som vises på Twitch og som ligger på youtube.
Dårlig rykte
E-sport er ikke mye omtalt i de store mediene (gullstjerne til dere som gjør det), og når det først blir omtalt er det lett at det får en negativ vri med fokus på dårlige holdninger hos spillere som raserianfall og dritt-slenging. Spesielt deltagere på first person shooter-turneringer er blitt vist frem som ville dyr nærmest. Det er forståelig at det kan være skremmende å se unge gutter oppføre seg sånn. For det er som regel unge gutter. Det er veldig få jenter i e-sport-miljøet. Mer om det senere.
E-sport er veldig nytt og dataspill generelt har nylig begynt å bli sett på som en legitim tidssyssel og ikke minst det at det er et akademisk felt. Det vil dermed ta tid å få til et modent system rundt e-sport, men det betyr ikke at det ikke er viktig å jobbe hardt med holdninger blant utøvere. Det finnes egne råd og systemer som skal luke unna dårlig oppførsel og det har vært utestenging av spillere med gjentatt dårlig oppførsel.
E-sport i Norge
Jeg er ikke godt kjent med e-sport-miljøet i Norge. Jeg var på JoinGames konferanse på Voss i slutten av januar og møtte Fredrik Bergmann som er profesjonell Trackmania-spiller og Remy Bredesen og Christophe Roblin som jobber i Lions eSportsKlubb. Det var veldig lærerikt og ga meg inspirasjon til å skrive denne teksten. Det skal mye arbeid til for å styrke norsk e-sport, men jeg tror det blir spennende arbeid! Ellers er det også eSports Norway som driver nyoppstartede gametag.no, og e-sportarena som ser ut som de har store planer for 2014.
Akkurat som den norske spillbransjen er norsk e-sport i vekst og er ute etter samarbeidsbeidspartnere på flere plan.
Det skrives også litt om e-sport. VGs og Dagbladets (Pressfire) spillavdelinger skriver om det fra tid til annen. Pressfire arrangerte i desember i fjor en Dota 2-turnering, og skal sammen med Dota2.no arrangere enda en den 16. februar. Det var skikkelig god stemning rundt arrangementet i desember. Jeg synes det er et flott tiltak og det at arrangementet også kan ha lav terskel for deltagelse. Det ikke nødvendig å være halvprofesjonell før du melder deg på! Gamer.no slår også et slag for e-sport og Lise Bettina Sjursen har siden sommeren 2013 skrevet om e-sport for spillsiden.
Jenter og e-sport
Dataspillindustrien er fortsatt ganske mannsdominert, og e-sport er om mulig enda mer mannsdominert. For å gjøre det mer attraktivt og gjøre dørstokken litt mindre for jentene finnes det egne turneringer for bare jenter, samtidig som ingen av de store turneringene er avstengt for jenter. Kanadiske Sasha «Scarlett» Hostyn er sannsynligvis den mest kjente kvinnelige e-sportutøveren nå. Hun startet profesjonelt i 2011, og i 2012 vant hun det kanadiske mesterskapet. I 2013 dro hun til Sør-Korea for å trene. I Sør-Korea finnes nemlig mange av de beste StarCraft-spillerne, blant annet Kim «Aphrodite» Ga Young og Kim «Eve» Shee-Yoon. Eve var den første profesjonelle kvinnelige StarCraft II-spilleren og den første til å delta i GOMTV Global Starcraft II Team League, som er en stor sør-koreansk turnering. Aphrodite og Eve spilte mot hverandre i en før-sesongkamp i 2013 og det var da den første kampen med bare jenter som ble vist på GOMTV (koreansk streaming-sted).
Det har vært en del rene jentelag opp gjennom, og også mye drama knyttet til dem og diskusjoner om usikkert om lagene bare vil selge spill og PC-utstyr eller om det er lag av seriøse utøvere. I Norge var CS (Counter-Strike) ganske populært blant jenter på tidlig 2000-tallet, og jeg har sett turneringsresultater helt opp til 2013, men jeg har lite informasjon om hva annet kvinnelige e-sportutøvere i Norge spiller i dag, så jeg tar gjerne i mot oppdateringer om du har noen!
Du har fått med deg T. L. Taylors bok om temaet? Og Emma Witkowskis doktoravhandling?
Hei!
Nei, jeg kjente ikke til dem. Tusen takk for tips! 🙂 Driver du med e-sport eller forskning på det?
Jeg syns det er veldig spennende med e-sport, men kommer nok ikke til å dra på så mange arrangementer. Kan nevne at Tine Marie Riis er en av de som virkelig går inn for å promotere e-sport i Norge 🙂
Oh, takk for tipset! 🙂
Mener å huske at fjorårets Starcraft 2 WCS Europa finale ble streamet live på en pub i Oslo(?), og det var vistnok bra oppmøte.
Det er nice! Hørt om et par tidligere arrangement i Trondheim, og det skal visst være barcraft på Rock Heaven (i Trondheim) nå førstkommende søndag.