Under Norwegian Game Awards i Trondheim var det utstilt en rekke finurlige bilder som fanget interessen til de besøkende. Mange merket seg nok spesielt et maleri i en tung gullramme, et stilleben med NES.
Jeg huket tak i kvinnen bak maleriene, Inna Hansen, og fikk e-postadressen hennes. Hun har en utdannelse innen illustrasjon og er nå førsteårs kunsthistoriestudent. I et e-postintervju forteller Inna om bakgrunnen for bildene som var utstilt, prosessen fra idé til bilde, og om hva dataspill betyr for henne:
Inna:
Utstillingen som var på NGAs prisutdeling var laget spesifikt for anledningen. Jeg er en spillentusiast og har stor interesse av å ta for meg spill som kunst. Mange kunstnere har kommet med tunge og alvorlige påstander om at spill blir undervurdert i kulturell sammenheng. Mange har kommet med kritikk til at «kultureliten» synes det digitale interaktive mediet ikke har noen plass i «høykulturen». Ut i fra denne debatten, ville jeg lage en utstilling med en litt annen vinkel om samme temaet. Utsillingen tar utgangspunkt i hvordan spillerne ser på spill.
Formspråket man som spiller opplevde som barn blir tatt opp her, derfor er retro et tema. Bildene skulle skildre de tingene de aller fleste av oss holdt nært hjertet. Det ikoniske designet til NES-en blir til et klassisk stilleben, et motiv fra Space Invaders blir malt i tradisjonelt media og satt i gullramme. Tanken var å binde det spilleren ser på som klassisk mot det folk flest kan forbinde med klassisk kunst. Resten vil jeg la være opp til individuelle oppfatninger hos seeren. Det er litt av moroa ved å stille ut.
Under prosessen med dette prosjektet tenkte jeg mye på at jeg helst ikke ville kopiere noen. Altså lagde jeg egne «Space Invad0rs» og «Ast0r0ids» osv. Billedbruken skulle være tydelig og man skulle kunne ta poenget i det visuelle uten å nøle, men jeg ville unngå å bruke designene fra de faktiske spillene.
Jeg må innrømme det var ganske gøy å sitte og designe pixel-art med blyant og fetstifter. Men det var visst langt mer arbeid å male «3D pixler» i perspektiv enn jeg hadde tenkt meg på forhånd. Favorittdelen av prosjektet var faktisk NES-bildet. NES-en var satt opp på en klassisk og høytidelig måte med fløyelsduk og lyssetting. Den var malt med kniv og jeg tømte mange tuber med maling på den platen. NES-en stod veldig fint på barkrakken som stilleben, men måtte ned igjen fra krakken ettersom jeg er redd for NES-ens velvære.
Spill og kunst er de to store interessene som jeg alltid har hatt. Og det virker som de kolliderer stadig mer med hverandre i min verden. I tillegg til det nostalgiske aspektet er dataspill et spennende digitalt medium som bare venter på å bli utforsket. Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg å jobbe i spillbransjen, med konsept og visuell utførelse. Faktisk så har jeg noen spillprosjekter på gang, og til neste år ønsker jeg å delta med eget spill på NGA. Kanskje det blir både game-art og art-game.
En stor takk til Inna Hansen for e-postintervjuet, og for tillatelsen til å gjengi bildene hennes her på Spillpikene.no.
Imponerende vakkert!
Mange takk! 🙂
utrolig bra laget, sånn kunst kunne til og med jeg hatt på veggene hjemme, siden jeg er gamer, og etter min mening burde kunsten man har i huset gjenspeile den som bor der
Får du lyst til å gjøre alvor av den idéen, så kan du ta kontakt med Inna via bloggen hennes. Skal uansett formidle rosen 🙂
Så hyggelig at du likte det! Når jeg utarbeidet konseptet tenkte jeg på akkurat det du sier, kunsten bør gjenspeile de som henger den opp. Er du interessert i bildene, eller om det er noe du lurer på, så er det bare å sende meg en mail 🙂