Med en halvferdig illustratørutdannelse, samt en bachelor i kunsthistorie, er det neppe en overraskelse at jeg har interessert meg for debatten om hvorvidt spill kan være kunst. Nå skal jeg ikke skrive nok en post som diskuterer dette, for det har sannelig nok smarte mennesker gjort før meg. Jeg synes imidlertid at det er stas å se at dataspillkultur, historie og estetikk stadig vies mer oppmerksomhet.
Her til lands har vi som kjent hatt utstillingen Press Play på Bergen kunstmuseum, og som Maren blogget om sist uke, så kommer utstillingen Game On 2.0 til Sandnes denne våren. Fra 16. mars til 30. september 2012 skal også kunstmuseet The Smithsonian (Washington DC) vise utstillingen The Art of Video Games. På museets hjemmeside beskrives utstillingens fokus slik:
The exhibition focuses on the interplay of graphics, technology and storytelling through some of the best games for twenty gaming systems ranging from the Atari VCS to the PlayStation 3.
De 80 spillene som skal vises frem, er på demokratisk vis plukket ut ved hjelp av en jury bestående av spillere fra hele verden, som har stemt frem sine favoritter blant 240 utvalgte spill. Husker jeg ikke feil, så har jeg faktisk selv stemt på de spillene jeg mener fortjener en plass i en slik utstilling.
Det blir også holdt ulike arrangement i sammenheng med utstillingen, blant annet i åpningshelgen, GameFest, hvor det skal være diverse foredrag og filmfremvisninger. Som seg hør og bør blir det også utgitt en bok om utstillingen; The Art of Video Games. From Pac-Man to Mass Effect. Denne kan kjøpes på nett også, hvis man ikke har anledning til å ta turen over for å kjøpe boka.
Det er ingen tvil om at dataspill er et vanskelig medium å stille ut, siden selve spillopplevelsen er så sentral, så jeg er spent på hvordan utstillingen vil fungere når jeg leser om måten de skal presentere spillene for publikum:
The games are presented through still images and video footage. In addition, the galleries will include video interviews with twenty developers and artists, large prints of in-game screen shots, and historic game consoles.
Den viktige interaksjonen mellom spillet og spilleren går tapt når man formidler spill via videosnutter og stillbilder, men jeg ser at The Smithsonian i tillegg har plukket ut noen spill som publikum faktisk kan få prøve seg på; blant annet The Secret of Monkey Island og Flower.
Etter 30. september, skal utstillingen videre på USA-turné til september 2015. Det er med andre ord rimelig grei anledning til å få med seg utstillingen hvis man først har tenkt seg en lengre tur i den retningen. Jeg skal ihvertfall gripe sjansen hvis den byr seg!
Enig. Og bra at spillkultur hentes inn i galleriene 🙂